Obilježavanje 4. aprila, Međunarodnog dana borbe protiv mina

Međunarodni dan borbe protiv mina, 4. april, se obilježava širom svijeta od 2005.godine, kad je isti proglašen od strane Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija i kao takav predstavlja priliku za cjelokupnu protivminsku zajednicu koja radi na rješavanju ovog problema, uključujući domaće i strane zvaničnike, međunarodne i domaće institucije i organizacije da skrenu pažnju šire javnosti o ovom problemu i da pozovu sve relevantne aktere da se ozbiljnije i studioznije bave problemom ugroženosti minama i NUS-om u našoj zemlji.Crveni križ se od 1996. godine aktivno uključio u program upozoravanja na opasnost od mina i NUS-a programskom aktivnosti pod nazivom „Upozoravanje na opasnost od mina“. Ovaj program aktivan je u kontinuitetu od njegovog pokretanja pa do danas, te će se provoditi i ove godine, naročito u ugroženim zajednicama,  zahvaljujući finansiranju od strane MKCK.Crveni križ je naročit doprinos dao u protekloj godini, kada je vršio kontinuirano upozoravanje građana na opasnost koju predstavlja pomjeranje označenih i neoznačenih minskih polja, što je bila posljedica poplava i klizišta koja su pogodila našu zemlju. 

U  organizaciji Crvenog križa (općinski, kantonalni, federalni, državni nivo) tradicionalno još od 1997 godine održavaju su takmičenja učenika osnovnih škola iz Programa „Upozoravanje na opasnost od mina“. Broj osoba educiranih iz programa ”Upozoravanje na mine ” iznosi 6.071 (podaci iz 2014. godine).

Opšta procjena minske situacije u BiH urađena 2012.godine, identifikovala je 1.417 ugroženih zajednica pod uticajem mina/NUS-a.Lokacije kontaminirane minama/NUS-om direktno utiču na sigurnost oko 540.000 građana ili oko 15% od ukupnog broja stanovnika BiH.Najzagađenija područja su područja Maglaja, Velike Kladuše, Orašja, Posavine, Tuzlanske i Dobojske regije, Broda, Šamca i Lopara.Od početka protivminskog djelovanja u BiH 1996.godine, kada je sumnjiva površina iznosila 4200 km2, kombinovanim metodama protivminskih akcija do sada je oslobođena površina od 3324km2, od čega je 169 km2 očišćeno.

Jedan od problema sa kojima se organizacije koje se bave uklanjanjem mina susreću je uklanjanje i uništavanje oznaka minske opasnosti od strane nesavjesnih građana, koji na taj način dovode u opasnost sebe i ostala lica koja žive i kreću se na ovim područjima. Tako da ovim putem pozivamo stanovništvo da ne uklanjaju minske oznake s terena, jer time čine kažnjivo djelo koje je ravno postavljanju novih minskih polja.

U zadnjih par godina, najčešći razlozi nesreća jesu i nepoštivanje postavljenih oznaka za minska polja, najčešće zbog sječe šume i sakupljanja sekundarnih sirovina. U pitanju su odrasli judi u potpunosti svjesni opasnosti, koji i pored upozorenja i minskih znakova ulaze u minska područja riskirajući živote u namjeri osiguranja egzistencije (sječa sume, sakupljanje željeza,branje plodova). Prema podacima kojima raspolaže Centar za uklanjanje mina (BH MAC) do sada su u minskim poljima stradale 1732 osobe, od čega 603 smrtno.

Statistika je pokazala da se najviše nesreća dešava početkom proljeća, tako da ovim putem skrećemo još jednom pažnju na sve stanovnike koji žive ili se kreću u blizini minski sumnjivih područja, da poštuju postavljene oznake, jer nepoštivanje, uništavanje ili otuđivanje istih za nekoga može biti kobno.

Apeliramo da se pri svakoj namjeri kretanja po granicama minsko sumnjivih prostora informirate u policiji, kod opštinskih koordinatora za deminiranje ili planinarskih udruženja, kao i u uredima Centra za uklanjanje mina u BiH i tako ne dovodite svoj i život drugih lica u opasnost.
Početak sezone čišćenja i uređivanja površina redovno je praćeno pronalaskom različitog NUS-a. U tom slučaju potrebno je informisati najbliže predstavnike ( CZ opštine, FUCZ, PU, ili BHMAC), i ne poduzimati ništa na samoinicijativnom uklanjanju istog.Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.