Nesebična humanost Derviše Puškar: “I 100. darivanje krvi je posebno kao i prvo”

Gospođa Derviša prvi put je darovala krv kao srednjoškolka. Od tada pa do danas redovno daruje kapi života.

Na 11. Federalnim susretima darivalaca krvi, održanim 15.6.2019. godine, u Grudama, Derviša Puškar iz Cazina je primila priznanje Crvenog križa Federacije BiH – “Zlatni znak”, za preko 100 darivanja.

Na naše pitanje šta je njen osnovni motiv, Derviša ističe da je to osjećaj zadovoljstva pomoći nekome, najdraži osjećaj.

Svoju nesebičnu humanost i važnost darivanja krvi prenijela je i na članove svoje porodice, pa tako i njena kćerka, iako je van države, redovno daruje krv.

“Nevjerovatan je osjećaj primiti priznanje Zlatni znak. Mislim da mi, dugogodišnji darivaoci nismo ni svjesni u potpunosti našeg značaja. Nekako nikada nisam gledala na to kao herojsko djelo, već kao građansku dužnost.”, s posebnom emocijom kaže gospođa Derviša.

S obzirom da je 0+ krvna grupa, svjesna je da je njena krvna grupa među najzastupljenijima, ali i isto tako i da je pacijenti često trebaju.

Ona apelira na sve zdrave mlade ljude, da daruju krv, priušte sebi, kako kaže najposebniji osjećaj, jer osjećaj da ste nekome pomogli ne može se porediti ni sa jednim drugim.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.