Nedjelja/Tjedan borbe protiv tuberkuloze- “ZNANJEM SUZBIJMO TUBERKULOZU”

U skladu sa javnim ovlaštenjima, Crveni križ Federacije BiH svake godine  obilježava Nedjelju/Tjedan borbe protiv tuberkuloze u tradicionalnom terminu od 14. – 21.09. Ove godine će aktivnosti biti provedene pod sloganom „ZNANJEM SUZBIJMO TUBERKULOZU

Crveni križ se, kao humanitarna organizacija od društvenog značaja, bavi, između ostalog, i zdravstvenim prosvjećivanjem, i jedan je od najpouzdanijih partnera zdravstvenim radnicima u borbi za sprečavanje epidemija širom svijeta.

Imajući u vidu značaj pravilnog i pravovremenog liječenja i pomoći koju porodica može pružiti oboljelom, volonteri Crvenog križa na terenu će provesti edukativne, zdravstveno-socijalne i promotivne aktivnosti. Ova sedmica se koristi za mobiliziranje javnosti i podizanje nivoa svijesti o značaju borbe protiv TB.

Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine je štampao poster i doplatne poštanske markice u apoenima od 0,20 KM koje će JP BH POŠTE d.o.o. i H POŠTE Mostar putem svojih filijala distribuirati tokom Nedjelje/Tjedna i markice za građanstvo u apoenima od 0,50 KM koje će tokom ove sedmice naši aktivisti distribuirati na javnim mjestima. Posteri i brošure će biti dostupni na javnim mjestima.

Volonteri Crvenog križa u saradnji sa općinskim strukturama i zdravstvenim radnicima organiziraće:

  • akcije darivanja krvi
  • akcije vezane za čuvanje okoliša, akcije čišćenja naselja, ulica, parkova, škola
  • obilazak oboljelih od tuberkuloze
  • uručivanje prigodnih poklona i informativnog materijala oboljelim i njihovim porodicama
  • distribuciju markica za građanstvo
  • distribuciju informativno-edukativnih materijala na javnim mjestima, školama, zdravstvenim ustanovama
  •  informativne kampanje putem medija
  •  javne tribine u suradnji sa ekspertima iz ove oblasti
  •  predavanja u školama

Povodom obilježavanja Nedjelje/Tjedna borbe protiv TB Društvo Crvenog krsta/križa BiH će 14.09.2017. godine (Sarajevo, Kranjčevićeva br. 2) sa početkom u 11:00 sati održati konferenciju za štampu.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.