Nedjelja/Tjedan borbe protiv tuberkuloze (14-21.09.)

U skladu sa programskim aktivnostima u okviru Programa rada za 2014. godinu i Projektom „Jačanje DOTS strategije i unapređenje nacionalnog programa borbe protiv tuberkuloze, uključujući multirezistentnu tuberkulozu i kontrolu infekcije u Bosni i Hercegovini” Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine ove godine Nedjelju/Tjedan borbe protiv tuberkuloze obilježava pod motom: “Tuberkuloza je izlječiva”. Dana 15.09.2013.godine u prostorijama Crvenog križa Federacije BiH održana je press konferencija na kojoj su javnosti prezentirane aktivnosti Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine i njegove strukture na obilježavanju Nedjelje/Tjedna borbe protiv tuberkuloze. Prisutnim medijima su se obratili: ispred Društva Crvenog krsta/križa BiH g. Branko Leko, glavni tajnik, ispred Ministarstva civilnih poslova BiH g-đa Snježana Brčkalo, koordinator jedinice za kontrolu tuberkuloze u BiH, prof.dr. Hasan Žutić, nacionalni koordinator programa borbe protiv tuberkuloze ispred Federacije BiH, prim.dr. g-đa Jasminka Maglajlić, spec. mikrobiolog i prim.dr. g-đa Aida Ustamujić, epidemiolog.

U okviru Programa zdravstvenog prosvećivanja Društvo Crenog krsta/križa BiH nastoji uticati da se svaki pojedinac što detaljnije upozna sa ovom bolešću, kako bi na vrijeme mogao prepoznati simptome i javiti se ljekaru , jer je tuberkuloza izlječiva bolest. U toku je implementacija II faze projekta Jačanje DOTS strategije i unapređenje nacionalnog programa borbe protiv tuberkuloze, uključujući multirezistentnu tuberkulozu i kontrolu infekcije u Bosni i Hercegovini”. Projektom se unapređuje kontrola tuberkuloze kod osjetljivih grupa stanovništva sa ograničenim pristupom zdravstvenoj njezi (članovi romskih zajednica, interno raseljeni, zatvorenici, mladi i siromašni, osobe starije od 65 godina) kroz rad četiri mobilne jedinice Crvenog krsta/križa (sa sjedištem u Bihaću, Tuzli, Bijeljini i Banja Luci) i angažovanje volontera iz zajednice, uz podršku sredstava granta Globalnog fonda za borbu protiv HIV/aids-a, tuberkuloze i malarije.

Za aktivnosti na obilježavanju Nedjelje/Tjedna bporbe protiv TB, Crveni križ FBiH je izradio i distribuirao oko 120.000 doplatnih markica u apoenima od 0,50 KM za građanstvo i 85.000 doplatnih markica u apoenima od 0,20 KM za poštanski, drumski i željeznički saobraćaj.
Za BH pošte je planirano 50.000 markica i
za HP Mostar je planirano 20.000 u apoenima od 0,20 KM

Odštampan je i letak sa osnovnim informacijama o tuberkulozi, koji će biti distribuiran u strukturu Crvenog križa.

Imajući u vidu značaj pravilnog i pravovremenog liječenja ove bolesti aktivnosti u Nedjelji/Tjednu borbe protiv tuberkuloze će biti usmjerene na:
–    provođenje zdravstveno-socijalnih i promotivnih aktivnosti – ciljna grupa je opća populacija.
–    organiziranje posjeta najudaljenijim zajednicama u saradnji sa općinskim strukturama i zdravstvenim radnicima

Zdravstvena djelatnost
–    organiziranje akcija pregleda stanovništva,
–    organiziranje akcija darivanja krvi

Higijensko-epidemiološka zaštita
–    provođenje akcija vezanih za čuvanje okoliša – čišćenje naselja, ulica, parkova, kolektivnih centara, škola

Socijalne aktivnosti
–    obilazak oboljelih od tuberkuloze i uručivanje prigodnih poklona i informativnog materijala oboljelim i njihovim porodicama

Informativno-edukativne aktivnosti
–    prodaja markica za stanovništvo
–    distribucija informativno-edukativnog materijala (na javnim mjestima, u školama, zdravstvenim ustanovama…)
–    organiziranje informativne kampanje putem medija
–    organiziranje javnih tribina u suradnji sa ekspertima iz ove oblasti
–    organiziranje predavanja u školama

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.