Nada Pezer: Moja snaga za rad je bilo koji vid pomoći osobi u potrebi, a rad s mladima moj odmor

Nadin angažman u Crvenom križu je od 1993.godine. Obavlja funkciju sekretarke CK Grude.

1. Koji je Vaš motiv, šta Vam daje snagu da radite jače i bolje?

Bilo koji vid pomoći osobi u potrebi je ujedno i moja snaga za rad. Djelujući u maloj sredini, ljudi se obrate i za nešto što nije u našoj domeni, ali nastojimo pomoći. Ako ne mogu osobno onda iznađem osobu i način da se pomogne.

2. Najteži trenuci u organizaciji: Za mene je to vrijeme rata. Prvi susret s prognanim i izbjeglim pamtiti ću cijeli život, kao i posjete obiteljima poginulih i nestalih. Suosjećate sa svima njima, ali ne možete ništa promijeniti.

3. Da li Vam je nekad bilo teže realizirati pojedine aktivnosti jer ste žena? Ako da, koje su to prepreke na koje ste nailizali?

Ne, nikada. Barem nisam stekla takav dojam.

4. Iza Vas je ogroman rad, trud i angažman, uspješna ste žena. Da li je teško uskladiti uspjeh u poslovnom i privatnom planu?

Vremenom sve posložiš onako kako misliš da je najbolje i za one s kojima dijeliš život i za tebe. Uz to mora postojati uzajamno razumijevanje.

5. Žene u crvenom, heroji i ponos svake organizacije Crvenog križa. Koji je najveći izazov sa kojim ste se susreli?

Ne mogu ništa posebno izdvojiti jer je rad s ljudima izazov.

6. Je li teško rasporediti vrijeme, čini li Vam se nekad da na 24 sata bi dodali još jedan-dva?

Da

7. Posao u Crvenom križu je puno više od „rada od 8 do 4“. Najviše je rada sa ranjivim i marginaliziranim grupama. Kako preživljavate sve to? Je li vremenom bude lakše, ili svaku priču s korisnikom i Vi sami preživljavate?

Suosjećam s njima i proživljavam njihove probleme. Danas donekle znam kako se nositi s time.

8. Radite puno s volonterima, posebno mladima. Često ste i sekretar, i psiholog, i uzor, i… Kako se nosite s tim, čašću i odgovornosti istovremeno?

Osobno mi je najdraži rad s mladima. Od većine tih mladih poznajem i roditelje, pa je nekako još veća odgovornost. Ali rad s njima za mene je odmor.

9. Vaš put od volonterke do profesionalke? (U 3 riječi)

Dolaskom u Crveni križ, nikad nisam planirala ovdje ostati. Vremenom zavoliš ovaj posao, ljude s kojima surađuješ…… i još danas sam.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.