Na press konferenciji Društva Crvenog krsta/križa BiH prezentiran završetak treće faze projekta obnove i uređenja dijela enterijera zgrade Društva Crvenog krsta/križa BiH

U Sarajevu je danas obilježena sedmica Crvenog križa i Crvenog polumjeseca prezentacijom završetka treće faze projekta obnove i uređenja dijela enterijera zgrade Društva Crvenog krsta/križa BiH.

Obnovu zgrade Društva Crvenog krsta/križa BiH osim Ambasade SAD-a pomažu predstavnici Crvenog križa Italije, Crvenog križa Španije te drugi međunarodni i domaći donatori.

“Bila sam ovdje prije dvije i po godine i sretna sam što vidim progres u obnovi zgrade Društva Crvenog krsta/križa BiH. Iz ambasadorskog fonda osigurali smo čišćenje ruševine, a 2015. godine osigurali smo 120.000 dolara za unutrašnje popravke i sada je taj prostor ponovo stavljen u funkciju.

Vrlo je prikladno što danas govorimo o obnovi onoga što ova zgrada predstavlja za društveni život grada. Mnogi su mi pričali da je ova zgrada prije rata predstavljala jedan od centara društvenog života i nadam se da će ona to ponovo postati”, rekla je ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack.

Predstavnik Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Amir Pašić istakao je da zgrada Društva Crvenog krsta/križa BiH treba uživati najveći stepen zaštite.

“Ova zgrada pripada naslijeđu arhitektonskog stila moderne i djelo je arhitekte Helena Baldasara koji je posao dobio konkursom 1928. godine. Ova historijska građevina je podignuta u sklopu izgradnje objekata Društva Crvenog krsta u Kraljevini Jugoslaviji u periodu između dva svjetska rata. Ovaj događaj je poziv svim institucijama i ljudima dobre volje da se radi na rehabilitaciji oštećenih i ugroženih spomenika”, rekao je Pašić.

Rajko Lazić, predsjednik Predsjedništva Društva Crvenog krsta/križa BiH je kazao da je dosadašnja obnova koštala blizu 550.000 KM, a da je u posljednjih 17 godina Crveni križ samo zbog kirije morao izdvojiti čak 800.000 KM.

“Crveni krst/križ BiH će uskoro konačno imati svoj dom”, rekao je Lazić.

(preuzeto sa: https://www.klix.ba/vijesti/bih/zgrada-crvenog-kriza-u-sarajevu-poprima-stari-sjaj-do-sada-ulozeno-550-000-km/170511038)

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.