Mobilni tim CK grada Tuzla: Svakodnevno na terenu, pomoć migrantima u skladu sa mogućnostima

U periodu od 24.06. do 30.06.2019. godine Crveni križ/krst grada Tuzla, mobilni tim, je na lokacijama Ured za strance i Autobusna stanica evidentirao 96 migranata. 
Podijeljeno je 85 prehrambenih paketa, pružene su 53 usluge psiho-socijalne podrške, pruženo je 54 usluga prve pomoći, podijeljeno je 309 neprehrambenih artikala (odjeća, obuća, donji veš, čarape).

Migranti većinom dolaze iz Pakistana, Bangladeša, Alžira i Afganistana.

Migranti dolaze iz pravca Zvornika, Sapne i Kalesije. Veći broj migranata  nakon jednodnevnog zadržavanja u Tuzli nastavljaju put dalje u pravcu Sarajeva. Jedan broj migranata zadržava se više od 10 dana. Spavaju u parku i traže dnevne obroke. Građani Tuzle im pružaju određenu logistiku. Merhamet dijeli tople obroke za novopridošle. Svi se žale na umor i povrede na stopalima u vidu žulja. Jako su zabrinuti i iscrpljeni. Migranti nisu iz ratom zahvaćenih zemalja.

Mobilni Tim Crvenog  križa/krsta Grada Tuzla samoinicijativno izlazi na teren i redovno pruža sve vrste usluga predviđene opisom poslova, u granicama njihovih mogućnosti i raspoloživim zalihama. Migranti  su zahvalni Crvenom križu što se brinu o njima i na ljubaznosti tokom boravka u Tuzli.

U ovoj sedmici smo imali 1 porodicu koja je zbrinuta hranom, higijenskim paketima, odjećom i obućom iz vlastitih zaliha. Od petka pa do nedjelje nismo zatekli novu grupu migranata, iako smo obilazili određene destinacije, tri do četiri puta dnevno.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.