Mobilni tim CK grada Tuzla od 15. do 21.07. distribuirao preko 400 prehrambenih paketa migrantima, te pružio 103 usluge prve pomoći

U periodu od 15.07. do 21.07.2019. godine mobilni tim Crvenog križa/krsta grada Tuzla je na lokaciji ispred Ureda za strance redovno evidentirao migrante.

U naznačenemo periodu mobilni tim je redovno distribuirao 407 prehrambena paketa i 138 higijenskih paketa. Pruženo je 71  usluga psiho-socijalne podrške i 103 usluga prve pomoći. Mobilni tim je migrantima također distribuirao i 234 neprehrambena artikla (odjeća, obuća, donji veš, čarape).

Mobilni tim je saznao da  migranti uglavnom dolaze iz pravca Zvornika, Sapne, Kalesije i Milića, i da nakon jednodnevnog zadržavanja u Tuzli nastavljaju put dalje u pravcu Sarajeva i Bihaća. 

Neformalna grupa građana Tuzle nastavlja  migrantima da pruža pomoć u vidu obezbjeđenja obroka i odjeće. U pomoć su im se uključile i okolne islamske zajednice koje skupljaju za pomoć migrantima, u vidu prehrane, odjeće i obuće. I dalje, Tuzlanski ured Merhameta u jutarnjim časovima migrantima koji se nalaze ispred Ureda za strance vrši podjelu lanč paketa ili kuhanih obroka.

Mobilni tim Crvenog križa Tuzla je uvidom u evidencione spiskove saznao da migranti većinom dolaze iz Pakistana, Bangladeša, Afganistana, Iraka, Irana, Sudana i da se dolaze manje grupe iz Eritreje.  Svi se žale na umor i povrede na stopalim i iscrpljenost. Zbog lošeg higijenskog stanja migranti žele da im se obezbjedi mjesto gdje mogu obaviti svoje higijenske potrebe. 

Mobilni Tim Crvenog križa/krsta grada Tuzla samoinicijativno, izlazi na teren i redovno pruža sve vrste usluga predviđene opisom poslova, u granicama njihovih mogućnosti i raspoloživim zalihama.

“U prošloj sedmici mobilni tim je zaprimio donaciju od Društva Crvenog križa/krsta Bosne i Hercegovine u vidu higijenskih i prehrambenih paketa, pelena i vreća za spavanje. Isti dan dostavljena je narudžba u vidu prehrambenih paketa, obuće, donjeg veša i vreća za spavanje. Migranti su uglavnom raspoloženi za saradnju sa Timom u toku distribucije.”, navodi se u izvještaju CK grada Tuzla.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.