Mladi Crvenog križa Federacije BiH na mirovnom kampu “Labirint”

Mladi Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine su u periodu od 12. do 14. augusta 2016. godine učestvovali na mirovnom kampu u Trening kući „Labirint“ u Tuzli. Kamp je organiziran od strane organizacije „Osmijeh za Osmijeh“, a učestvovale su i organizacije: Omladinsko humanitarno udruženje „Čisto srce“ iz Prijedora, Udruženje za prevenciju ovisnosti „NARKO-NE“ iz Sarajeva i Udruženje mladih „Reaktiv“ iz Zenice.

Kamp je okupio 35 učesnika od čega je bilo 10 volontera Crvenog križa, predstavnika Crvenog križa Federacije BiH.

Nešto ranije, Prva multifunkcionalna trening kuća za mlade „Labirint“ Tuzla raspisala je poziv za učešće u nagradnom takmičenju za nevladine organizacije iz naše države koje svoje programske aktivnosti usmjeravaju ka mladima i njihovom osnaživanju. Pored prvobitno dvije, Labirint je po završetku nagradne igre ipak nagradio četiri nevladine organizacije iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine, te tako omogućio većem broju mladih aktivista da posjete Tuzlu u potrazi za novim saznanjima i izazovima. Nagrada se ogledala u besplatnom boravku u Labirintu uz učešće u prvom mirovnom kampu u režiji organizacija dobitnica. Ovaj kamp je imao za cilj da animira mlade da konstruktivno diskutuju i razmjenjuju mišljenja o temama koje se dotiču mira i pomirenja, suživota i djelovanja u lokalnim sredinama bez opterećenosti razlikama i političkim utjecajima.

Učesnici su imali priliku simbolično obilježiti Međunarodni dan mladih, prvog dana Kampa.  Učesnici su u sklopu radnog dijela kampa iznijeli svoje mišljenje o položaju ove populacije u BiH te ispisivanjem poruka koje su potom, posredstvom Labirintove facebook stranice predstavili javnosti.

Za vrijeme kampa, mladi su imali priliku upoznati se sa radom i funkcionisanjem Organizacije za djecu i mlade „Osmijeh za Osmijeh“, učestvovati u turističkom obilasku Tuzle uz posjetu svim značajnijim građevinama i institucijama u gradu, ali se i okupati na Panonskim jezerima.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.