Međunarodni dan starijih osoba-1.oktobar/listopad

1. oktobar/listopad se diljem svijeta obilježava u čast poštovanja i brige za stare osobe.
Međunarodni dan starijih osoba obilježava se da bi se naglasila važnost osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće dobi. Dramatično povećanje broja starih osoba u svijetu nam daje obavezu osigurati da društvo kontinuirano brine o starim osobama.Ovaj dan je prilika da se i glasnije progovori o pravima ljudi koji čine sve veći postotak stanovništva, a čiji su socijalni položaj i životne prilike često vrlo teški, a u nekim slučajevima ispod dostojanstva čovjeka.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana starih Crveni križ Federacije BiH je izradio i distribuirao promotivni materijal (letke) sa osnovnim porukama za Dan starijih osoba koji će volonteri dijeliti na javnim mjestima i gradskim trgovima. Tokom naredne sedmice obilaskom novog Dnevnog Centra za stare u Tuzli i Centra za zdravo starenje u Novom Sarajevo, te uručenjem higijenskih paketa predstavnici Crvenog križa će uz druženje i razgovor pokušati da pokažu starim osobama kako nisu sami. Crveni križ FBiH je kroz strukturu u kantonima i općinama distribuirao oko 12.500 pelena, od čega će određeni broj paketa biti podjeljen korisnicima kućne njege, starim i iznemoglim osobama u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana starih osoba.
Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine povodom 1. oktobra/ listopada – Međunarodnog dana starih, svim sugrađanima koji su zakoračili u jesen života upućuje iskrene čestitke.  

 

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.