Međunarodni dan ljudskih prava (10.12.)

Opća skupština UN-a proglasila je 10. decembar/prosinac kao Međunarodni dan ljudskih prava, kako bi se usmjerila pozornost “naroda svijeta” na Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima kao zajedničko mjerilo postignuća za sve narode i sve države. Potpisivanjem Opće deklaracije o ljudskim pravima (1948. godine) po prvi puta u povijesti čovječanstva priznato je pravo svih ljudi na “život, slobodu i sigurnost… bez ikakvih razlika” i pri tome udaren kamen temeljac za Međunarodni dan ljudskih prava.

Ovim dokumentom se štite građanske, političke, ekonomske, socijalne i kulturne slobode i prava čovjeka – od prava na život i slobodu do prava na dostojanstvo, privatnost, socijalnu sigurnost i udruživanje.

Na današnji dan, obilježava se 50. godišnjica dviju međunarodnih konvencija o ljudskim pravima (International Covenants on Human Rights) te UN pozivaju da se i u narednim godinama djeluje u skladu s načelima Povelje o ljudskim pravima.

Međunarodna povelja o ljudskim pravima utvrđuje neotuđivost i nerazdvojivost temeljnih prava svim ljudima.Međunarodna povelja o ljudskim pravima se sastoji od Opće deklaracije o ljudskim pravima i Međunarodne konvencije o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima te o građanskim i političkim pravima, koje je usvojila Opća skupština Ujedinjenih naroda 16. prosinca 1966. godine.
Za promicanje i podizanje svijesti o 50. godišnjici dviju Konvencija, UN-ov Ured za ljudska prava (UN Human Rights Office) je na Dan ljudskih prava pokrenuo jednogodišnju kampanju “Naša prava. Naše slobode. Uvijek”, kako bi osvijetlio neotuđiva i inherentna prava građana.

Ovaj dan se u BiH obilježava velikim brojem manifestacija u okviru kojih se ukazuje na položaj ljudskih prava.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.