Međunarodni dan borbe protiv siromaštva-17.oktobar/listopad

Međunarodni dan borbe protiv siromaštva obilježava se svake godine 17. oktobra u cijelom svijetu, još od 1993. godine. Generalna skupština Ujedinjenih naroda odredila je taj dan za promicanje svijesti o potrebi iskorjenjivanja siromaštva i bijede u svim zemljama, naročito onima u razvoju. Ove godine obilježava se pod geslom:” Od siromaštva do održivosti: osobe u razvoju bez isključenja.” Međunarodni dan borbe protiv siromaštva  je prilika da se prepoznaju napori i hrabrost osoba koje žive u velikom siromaštvu i da se učini sve da se njihov glas čuje. Vrijeme je da se istakne njihova centralna uloga u borbi protiv siromaštva i da ih se smatra glavnim partnerima u realizaciji dugotrajnog razvoja.

Svjetski lideri su 2000. godine potpisali milenijsku povelju o jasnim ciljevima razvoja ljudskog roda do 2015. godine, u kojoj je glavni zadatak bio da se iskorjeni siromaštvo. Oni su se tada obavezali da će širom svijeta broj onih koji žive u uslovima ekstremnog siromaštva biti prepolovljen. Međutim i poslije jednog desetljeća jedna četvrtina ukupnog stanovništva i dalje živi u siromaštvu.
Borba sa siromaštvom je jedan od gorućih problema i u BiH. Prema zvaničnim podacima, oko 48 odsto stanovništva u BiH živi na granici siromaštva, dok je 18 odsto ispod linije koja označava kritično stanovništvo. Crveni križ Federacije BiH će sva prikupljena sredstva u Nedjelji/Tjednu solidarnosti koja se ove godine provodi u periodu od 24-30.10.2011 usmjeriti za pomoć socijalno ugroženom stanovništvu naše države.

 

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.