Međunarodni dan borbe protiv siromaštva-17.10.

Međunarodni dan borbe protiv siromaštva obilježava se svake godine 17. oktobra u cijelom svijetu, još od 1993. godine. Generalna skupština Ujedinjenih naroda odredila je taj dan za promicanje svijesti o potrebi iskorjenjivanja siromaštva i bijede u svim zemljama, naročito onima u razvoju. Ove godine obilježava se pod sloganom: „Zaustavljanje ekstremnog siromaštva:Promocija osnaživanja i izgradnje mira”.

Pitanje siromaštva u Bosni i Hercegovini je skoro uvijek i pitanje socijalne isključenosti, marginalizacije i zapostavljanja određenih grupa unutar društva.
Sigurna radna mjesta, prihodi od rada koji omogućavaju život dostojan čovjeka, uslovi rada, prilike za različite vrste profesionalnih treninga i dostupnost socijalne zaštite pitanja su koja više nego ikada utječu na svakodnevnicu ljudi koji žive u siromaštvu širom svijeta.
Prema statističkim pokazateljima oko 48 odsto stanovništva u BiH živi na granici siromaštva, dok je 18% ispod linije koja označava kritično stanovništvo.
Obzirom na to da se u strukturi Crvenog križa Nedjelja/Tjedan solidarnosti provodi tokom mjeseca oktobra, preporuka je da se sva prikupljena pomoć usmjeri siromašnima na Svjetski dan borbe protiv siromaštva.
U sklopu aktivnosti na obilježavanju ovog datuma Crveni križ Federacije BiH će distribuirati pomoć u vidu 200 paketa prehrambenih proizvoda za socijalno ugroženo stanovništvo u Ilijašu (50), Zavidovićima (50), Kreševu (50) i Pale-Prači (25) i Foča – Ustikolini ( 25 ).
Navedena pomoć će biti dodijeljena 17.10.2012 godine u 10 00 h na sljedećim lokacijama:
1.Ilijaš- Prostorije Crvenog križa općine Ilijaš (Ul. 126 Ilijaške brigade 62)
2.Zavidovići- Prostorije Crvenog križa općine Zavidovići (dr. P. Bandta bb)
MZ Rujnica, MZ Mečevići, MZ Dolina-Alići, MZ Vozuća, MZ Dubravica
3.Prača- Ispred zgrade općine Prača (Himze Sablje 33)
4. Foča-Ustikolina-MZ Jabuka, MZ Kljuni i MZ Cvilin- pomoć će biti dodijeljena u 14 00 sati
5. Kreševo- u blizini OŠ Dr. Boris Ćorić (Ul. Kraljice Katarine bb)

U 2011. godini Crveni križ Federacije BiH je sa humanitarnom pomoći pomagao 10.887 građana. Vrijednost pomoći građanima iznosila je Cca 3.000.000,00 KM.  Od toga vrijednost prikupljene pomoći u oviru Nedjelje solidarnosti (hrana, higijena, odjeća i obuća, posteljina, igračke, školski pribor, ogrijev, novac i ortopedska pomagala) iznosila je 157.800,00 KM.

 

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.