Međunarodni dan borbe protiv siromaštva-17.10.

Međunarodni dan borbe protiv siromaštva obilježava se svake godine 17. oktobra u cijelom svijetu, još od 1993. godine. Generalna skupština Ujedinjenih naroda odredila je taj dan za promicanje svijesti o potrebi iskorjenjivanja siromaštva i bijede u svim zemljama, naročito onima u razvoju. Borba protiv siromaštva i dalje je u središtu Milenijumskih razvojnih ciljeva  UN (MDG) i post-2015 razvojnog plana.

Pitanje siromaštva u Bosni i Hercegovini je skoro uvijek i pitanje socijalne isključenosti, marginalizacije i zapostavljanja određenih grupa unutar društva. Sigurna radna mjesta, prihodi od rada koji omogućavaju život dostojan čovjeka, uslovi rada, prilike za različite vrste profesionalnih treninga i dostupnost socijalne zaštite pitanja su koja više nego ikada utječu na svakodnevnicu ljudi koji žive u siromaštvu širom svijeta.
Aktivnosti organizacija Crvenog križa FBiH na obilježavanju ovog datuma će biti usmjerene na:
-Posjete siromašnim zajednicama
-Podjelu humanitarnih roba najugroženijim korisnicima u područjima pogođenim nedavnim poplavama u BiH
-U sklopu održavanja Kampa mladih Crvenog križa FBiH u Cazinu 17.10. 2014 godine planirana je aktivnost podjele paketa hrane i higijene za 30 porodica pogođenih poplavama, kao i rad mladih u lokalnoj zajednici.
Crveni križ Federacije BiH je u 2013. godini sa humanitarnom pomoći pomagao 31.218 građana. Vrijednost pomoći građanima iznosila je Cca 5.000.000,00 KM.  Od toga vrijednost prikupljene pomoći u okviru Nedjelje/Tjedna solidarnosti (hrana, higijena, odjeća i obuća, posteljina, igračke, pelene, ogrijev, novačna sredstva) iznosila je 123.062,00 KM.
Struktura Crvenog križa FBiH je u periodu maj-septembar 2014. godine za ugroženo stanovništvo poplavama i klizištima prikupila i distribuirala 4.340,38 tona razne humanitarne robe procijenjene vrijednosti oko 12.164,140,00 KM.

 

 

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.