Međunarodni komitet Crvenog križa apeluje na sve strane u konfliktu da poštede ljudske živote u istočnom Alepu

Na hiljade civila su u životnoj opasnosti zatvaranjem linija fronta oko istočnog Alepa. Kako bitke napreduju i cijeli reon je u haotičnom stanju, hiljade ljudi koji ne učestvuju u borbama se nemaju gdje skloniti.

Produbljivanje humanitarne katastrofe i gubici ljudskih života mogu se spriječiti samo uz poštivanje osnovnih pravila ratovanja- i principa humanosti.

Apelujemo na sve zaraćene strane da razmotre sudbinu civila zarobljenih kontinuiranim borbama i učine sve napore da ih zaštite i poštede. Ovo bi mogla biti posljednja šansa da se spase životi.

Već duže od sedam dana, Međunarodni komitet Crvenog križa kontaktira sve zaraćene strane kako bi se pronašlo humanitarno riješenje koji bi spriječilo patnje ljudi.

Ovi napori do sada nisu polučili rezultate, a vrijeme ističe.

Za dobrobit civila, Međunarodni komitet i Sirijski Arapski Crveni polumjesec ostaju istrajni u svojoj ulozi neutralnih i nepristrasnih humanitarnih posrednika.

“Da bi se to omogućilo, apelujemo na sve strane u konfliktu da humanost stave ispred vojnih ciljeva”, izjavila je šefica delegacije Međunarodnog komiteta u Siriji, Marianne Gasser, koja se trenutno nalazi u Alepu. “Spremni smo da nadgledamo implementaciju bilo kakvog zajedničkog sporazuma koji stavlja civile na prvo mjesto. Ne možemo dovoljno naglasiti: ovo se mora realizovati odmah.”

Informacija preuzeta sa zvanične web stranice Međunarodnog komiteta Crvenog križa: https://www.icrc.org/en/document/icrc-plea-all-sides-spare-human-life-eastern-aleppo

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.