Međunarodni dan starijih osoba: Crveni križ u službi treće mladosti

Danas je 1. oktobar – Međunarodni dan starijih osoba.

Crveni križ Federacije BiH već dugi niz godina radi na unaprjeđenju kvaliteta života starijih osoba kroz pružanje brojnih usluga. Broj starijih osoba širom svijeta ubrzano raste. U 2015. godini 12.3% osoba na planeti bilo je starije od 60 godina, a predviđanja pokazuju da će do 2050. godine taj broj porasti na preko 2 milijarde, ili u procentima 21.5% svjetske populacije.

Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine u svoje i u ime volontera i zaposlenih u općinskim organizacijama Crvenog križa želi svim starijim osobama sretan Međunarodni dan starijih osoba i poziva sve relevantne institucije i organizacije na dodatna zalaganja, kako bi se njihov položaj poboljšao.

Lijepa prilika da se starijima zahvalimo na svemu što su stvorili za nas i da ih podsjetimo da su i dalje vrijedan resurs našeg društva i da od njih imamo još mnogo toga da naučimo. Želimo im zdravo, lijepo i kvalitetno starenje, a mi ćemo se i dalje truditi da tome doprinosimo.

Lijepa priča slikom iz Gradačca. Mladi za starije. Povodom 1.oktobra, Svjetskog dana starijih osoba, mladi Crvenog križa općine Gradačac realizovali su akciju besplatnog mjerenja šećera u krvi i krvnog pritiska. Izvršen je pregled 150 građana. Također, na poziv udruženja građana “Aktivno zdravo starenje” Gradačac , u kongresnoj dvorani Skenderija Gradačac, mladi Crvenog križa općine Gradačac predstavili su rad Crvenog križa općine Gradačac: historijat nastanka pokreta, načela, ideju Crvenog križa, njegovu ulogu u društvu. Povodom ovog značajnog datuma navedenom događaju  prisustvovali su mnogobrojni građani, članovi udruženja kao i učenici OŠ “Ivan Goran Kovačić”, Gradačac.

Crveni križ općine Ilidža je obišao korisnike Doma za starije osobe Sentivo. Volonteri su se družili i razgovarali sa korisnicima, te im uručili prigodne poklone. Na vidnu radost korisnika, druženje je nastavljeno uz pjesmu i kolače. “Ovim smo htjeli istaći važnost brige o sugrađanima treće dobi, pogotovo onih koji su u stanju socijalne potrebe i bez bližih srodnika.”, istakli su iz CKO Ilidža.

CK Zavidovići su organizirali prijem penzionisanih volontera, kao i posjetu oboljelim i nepokretnim aktivistima i volonterima CK te uručili prigodne pakete.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.