Međunarodni dan nestalih osoba- 30.08.

Crveni križ u BiH i ove godine obilježava 30.08., datum koji su Ujedinjene nacije proglasile Međunarodnim danom nestalih osoba i koji se obilježava širom svijeta u cilju podizanja svijesti i skretanja pažnje javnosti na bolne procese kroz koje prolaze obitelji nestalih osoba, te uložene napore da se njihova bol ublaži. Taj dan sjećamo se svih osoba koje se smatraju nestalima bez obzira da li su nestali kao posljedica oružanih sukoba, zločina protiv čovječnosti ili kršenja ljudskih prava, a čije su nam sudbine i mjesta ukopa nepoznati. Takođe iskazujemo podršku obiteljima koje još uvijek nisu ostvarile svoje temeljno humanitarno pravo – saznale istinu o sudbini svojih najmilijih.

Ove godine, Društvo Crvenog krsta/križa BiH sa svojom strukturom sudionik je projekta iniciranog od strane Međunarodnog komiteta Crvenog križa (MKCK) vezanog za obilježavanje Međunarodnog dana nestalih osoba. Planirano je da se u Sarajevu, Banja Luci i Mostaru 30.08. od 11:00 do 12:00 sati vrši distribucija promotivnog materijala- 7000 sivih balona sa natpisom “Gdje je?” i 4000 kartica/letaka sa porukom o broju porodica i pravu da saznaju šta se desilo sa njihovim najmilijim. Također je urađen i animirani video spot koji nudi simbolički prikaz porodice nestale osobe i tereta neizvjesnosti.

U saradnji sa MKCK, Crveni križ u BiH do sada je prikupio 22425 zahtjeva za traženje nestalih osoba. Danas, 21 godinu po okončanju ratnih dejstava, traga se za još 6874 nestale osobe. U cilju lakšeg pronalaženja i identifikacije nestalih osoba urađene su dvije Knjige fotografija i prikupljene hiljade Ante-mortem upitnika, koji su predati vlastima BiH i Institutu za nestale osobe.

Služba traženja Crvenog križa/krsta Federacije Bosne i Hercegovine  razvila se u mrežu koja djeluje u općinskim i kantonalnim uredima Crvenog križa/krsta.  Na taj način je dostupna svakom građaninu u mjestu u kojemu živi ili se privremeno nalazi, kako bi mogli neposredno koristiti njene usluge. Svoj rad temelji na Ženevskim konvencijama, njihovim Dopunskim protokolima, rezolucijama međunarodnih konferencija Crvenog križa i Crvenog polumjeseca o nestalim osobama, Strategiji obnavljanja obiteljskih veza Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (2008. – 2018.), i Zakonu o Crvenom križu/krstu Federacije BiH.

Obučeni timovi Crvenog križa pružaju redovnu potporu obiteljima nestalih osoba u identifikacijskim centrima prilikom identifikacije članova njihovih obitelji, održava stalne kontakte sa obiteljima nestalih osoba, te im osigurava psiho-socijalnu i svaku drugu potporu u okviru svog mandata.

Međunarodni dan nestalih prilika je za iskazivanje solidarnosti i saosjećanja sa hiljadama ljudi koji još uvijek traže svoje najmilije, ali je i poziv onima koji imaju bilo kakva saznanja o sudbini bar jedne nestale osobe, da barem jednoj obitelji omoguće mir i spokoj.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.