Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite Federacije BiH

U multimedijalnoj sali Općine Novi Grad Sarajevo obilježen je 1. mart, Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite Federacije Bosne i Hercegovine. Ovom prilikom organizirana je prigodna svečanost u okviru koje su pojedincima i kolektivima, pravnim licima, društvenim i drugim organizacijama i udruženjima, uručena priznanja za posebne zasluge u oblasti zaštite i spašavanja tokom 2016. godine koje dodjeljuje Federalni štab civilne zaštite. Prisutnim se obratila zapovjednica Štaba, Jelka Milićević, i načelnik Štaba, Fahrudin Solak.

Zapovjednica Milićević uputila je čestitke svima koji su vezani za civilnu zaštitu, a između ostalog, je izjavila: “Službe civilne zaštite u ovom trenutku mnogo su spremnije odgovoriti svim izazovima nego prije dvije godine, u vrijeme velikih poplava”.

Načelnik Štaba i direktor FUCZ, Fahrudin Solak,rekao je da je FUCZ danas puno efikasnija te da su timovi osposobljeni za pojedine odgovore u prirodnim nesrećama zahvaljujući i njihovim partnerima i svakako Vladi Federacije BiH.

Ispred Crvenog križa Federacije BiH, svečanosti je prisustvovao generalni sekretar Namik Hodžić.

U okviru ove svečanosti na platou ispred glavnog ulaza u zgradu Općine Novi Grad Sarajevo upriličena je i prigodna izložba dijela opreme koju timovi Federalne uprave civilne zaštite koriste u akcijama zaštite i spašavanja i operacijama deminiranja.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.