Međunarodni dan borbe protiv tuberkuloze (24.03.)

U skladu sa Zakonom o Crvenom krstu/križu FBiH i javnim ovlaštenjima, te planom aktivnosti Crvenog križa Federacije BiH, organizacije u strukturi Crvenog križa Federacije BiH 24. marta prigodnim aktivnostima obilježavaju Međunarodni dan borbe protiv tuberkuloze.

Uloga Crvenog križa Federacije BiH jeste da, putem kampanja koje se tradicionalno organiziraju povodom Svjetskog dana borbe protiv tuberkuloze, 24. marta i Nedjelje borbe protiv tuberkuloze 14-21 septembar, prenese ključne informacije o tuberkulozi širem krugu stanovništva, a posebno rizičnoj populaciji (raseljeni, migranti, etničke manjine, zatvorenici, mladi  i siromašni, osobe starije od 65 godina).

Globalna poruka Svjetske zdravstvene organizacije pod kojom su se odvijale ovogodišnje aktivnosti obilježavanja Mađunarodnog dana borbe protiv tuberkuloze glasila je „Nikog ne ostaviti bez liječenja“.

Ove godine, se poseban naglasak stavlja na činjenje napora da se niko ne ostavi bez liječenja, uključujući i postupke za rješavanje stigmatizacije, diskriminacije, marginalizacije i prevladavanje prepreka za pristup brizi za oboljelog.

Obilježavanje ovog datuma ima za cilj poticanje oboljelih osoba, zajednica, organizacija civilnog društva, institucija koje pružaju zdravstvenu zaštitu, kreatore politika, i druge da kroz multisektorske razvojne planove ostvare međusobnu saradnju kako bi doprli do svih ljudi u nastojanju da se bolest prevenira i spriječi obolijevanje od tuberkuloze, odnosno pruži kvalitetna njega i usluga oboljelim.

S tim u vezi, organizacije u strukturi Crvenog križa Federacije BiH prigodno su obilježile ovaj dan.

Crveni križ općine Kladanj

Crveni križ općine  Kladanj  je u saradnji sa JU „Domom Zdravlja“ Kladanj, JU MSŠ „Musa Ćazim Ćatić“ Kladanj, JU „Informativno Kulturni Centar“ Kladanj, te članom informisanja dnevnog lista „OSLOBOĐENJE“ na ovaj dan organizirao predavanje o tuberkulozi za učenike završnih razreda JU MSŠ “Musa Ćazim Ćatić”. Predavanje je održao spec. pulmolog dr. Izudin Selimbašić, a aktivnosti propratio dnevni list “Oslobođenje”.

Crveni križ općine Vogošća

Crveni križ općine Vogošća je u saradnji sa dr. Brankom Pintarićem, specijalistom za plućne bolesti, organizirao predavanje na temu “Nikog ne ostaviti bez liječenja” u Osnovnoj školi “Porodice ef. Ramić Semizovac”.

Crveni križ općine Stari Grad

U organizaciji Crvenog križa općine Stari Grad, učenicima JU S.Š. Poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih  djelatnosti, dr. Amina Ibrahimović-Mahmutović održala je prezentaciju pod temom “NIKOG NE OSTAVITI BEZ LIJEČENJA”. Mladi Crvenog križa općine Stari grad Sarajevo su tom prilikom učenicima i osoblju škole podijelili informativni materijal.

Crveni križ općine Novi Grad

Crveni križ Općine Novi Grad Sarajevo upriličio je predavanje za učenike svih osnovnih i srednjih škola kao i sve ostale učesnike 22. Općinskog takmičenja iz pružanja prve pomoći, dana 25.marta u 10,00 sati u auli OŠ” Ćamil Sijarić” u Sarajevu. Predavanje je održao dr.Dževad Šačić, a prisutnima je podijeljen i edukativni propagadni materijal. Predavanju je prisustvovalo 200 učenika osnovnih i srednjih škola.

Crveni križ općine Ilidža

Volonteri Crvenog križa općine Ilidža vršili su distribuciju edukativnih letaka u Četvrtoj gimnaziji Ilidža, s ciljem podizanja svijesti učenika o ovoj, i dalje prisutnoj bolesti.

Crveni križ općine Sanski Most

Aktivisti Crvenog križa općine Sanski Most izvršili su podjelu 19 paketa za sedam socijalno-ugroženih porodica sa područja općine Sanski Most, doniranih od strane Crvenog križa Federacije BiH i Crvenog križa Unsko-sanskog kantona. U sklopu ovih aktivnosti, a s ciljem zdravstvenog prosvjećivanja i prevencije bolesti tuberkuloze, te promocije ove organizacije, uz podjelu informativnog materijala, organizirane su posjete osnovnim i srednjim školama, Trećoj PU PS Sanski Most, ZU Dom Zdravlja Sanski Most, a volonterka ove organizacije,  spec. pulmolog dr. Enisa Hašić opširno je govorila o ovoj bolesti koja je još uvijek prisutna na području BiH.

Crveni križ općine Cazin

Mladi Crvenog križa općine Cazin organizirali su informativni pult, gdje su svojim sugrađanima dijelili informativni materijal, te vršili edukaciju o bolesti koja je izlječiva ukoliko se poduzmu potrebne mjere, tj. redovne kontrole kako bi se bolest rano otkrila, te adekvatno liječila.

Pored toga, vršeno je i besplatno mjerenje šećera u krvi i krvnog pritiska za 70 Cazinjana i Cazinjanki, te učlanjenje u organizaciju Crvenog križa. Prolaznici su također mogli prisustvovati i edukativnim vježbama – prva pomoć kod epilepsije i vježba reanimacije.

Istim povodom, podijeljeno je i pet paketa hrane i deset paketa higijene za porodice u stanju socijalne potrebe, koji su donacija Crvenog križa Unsko-sanskog kantona.

U ovoj akciji učestvovali su svi članovi Konferencije mladih Crvenog križa Cazin, njih 13, a već 1. aprila uslijedit će nove aktivnosti – akcija darivanja krvi u MZ Polje.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.