Međunarodni dan borbe protiv siromaštva: Crveni križ se bori protiv siromaštva 365 dana u godini

Odlukom Ujedinjenih naroda 17. oktobar obilježava se kao Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti. Svrha obilježavanja ovoga dana je isticanje siromaštva i socijalne isključenosti kao velikog društvenog problema.

Siromaštvo se najjednostavnije objašnjava kao neposjedovanje novca i imovine, ili posjedovanje malo ili nedovoljno novca/imovine. Ipak, ne postoji jedinstvena općeprihvaćena definicija siromaštva.

Siromaštvo se ogleda na različite načine, među kojima su nedostatak dohotka i sredstava potrebnih da se osigura održiva egzistencija, glad i neuhranjenost, slabo zdravlje, nedostupnost ili ograničena dostupnost obrazovanja i drugih osnovnih prava, povećana smrtnost, beskućništvo i neodgovarajući stambeni uvjeti, nesigurno okruženje, društvena diskriminacija, izolacija kao i negacije ljudskih prava, te nesudjelovanje u odlučivanju u građanskom, društvenom i kulturnom životu zajednice.

Iako se na današnji dan obilježava Međunarodni dan siromaštva, svaki dan bi trebali biti svjesni ovog velikog društvenog problema te bi trebali biti solidarni sa svima koji se bore s ovim problemom.

Iskorjeniti siromaštvo svugdje i u svim oblicima je slogan pod kojim se ove godine obilježava Međunarodni dan borbe protiv siromaštva.

Pitanje siromaštva u Bosni i Hercegovini je skoro uvijek i pitanje socijalne isključenosti, marginalizacije i zapostavljanja određenih grupa unutar društva. Sigurna radna mjesta, prihodi od rada koji omogućavaju život dostojan čovjeka, uslovi rada, prilike za različite vrste profesionalnih treninga i dostupnost socijalne zaštite pitanja su koja više nego ikada utječu na svakodnevnicu ljudi koji žive u siromaštvu širom svijeta.

Organizacije Crvenog križa kroz našu misiju i mandat kontinuirano tokom cijele godine, radi na borbi protiv siromaštva. Kako kroz kuhinje i podjelu obroka, tako i kroz prikupljanje i podjelu prehrambenih i higijenskih artikala. Ogromne napore ulažemo i u pronalasku i animiranju donatora u ove svrhe.

Svjetski dan borbe protiv siromaštva obilježava se od 1987. godine, kada se na otkrivanju spomenika posvećenog borbi protiv siromaštva u Parizu okupilo oko 100.000 ljudi.

A vas pozivamo, da danas obradujete nekoga u svom okruženju, za koga znate da će mu značiti možda topli obrok, možda neka od namirnica da pripremi sebi obrok!

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.