Međunarodni kamp za mlade “Atlantis XV”: “Jači mladi čine i nacionalna društva i njihove zajednice jačima”

U Domu solidarnosti u Sutomoru održan je Atlantis – 15. Kamp mladih društava Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca Mediterana, koji je organizirao Crveni krst Crne Gore, u saradnji sa Centrom za saradnju na Mediteranu (CCM) Španskog Crvenog križa, a koji je trajao od 19. do 26. jula.

Pod sloganom “Promocija humanosti i podizanje glasa mladih”, kamp je okupio volontere Crvenog križa i Crvenog polumjeseca iz 21 zemlje Mediterana, koji su tokom nedjelju dana razgovarali na brojne aktuelne teme koje se tiču njihovog rada.

Mladi imaju svoju značajnu ulogu u Međunarodnom pokretu društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca i imaju svoje predstavnike na svim nivoima organizacije. Njihovo djelovanje je posebno važno kroz Komisiju mladih, koja funkcioniše na nivou Pokreta. O važnosti uloge ove Komisije je učesnike kampa podsjetila njena predstavnica Lama Srour. “Mladi u našem Pokretu su, vođeni idejom njegovog osnivača Anri Dinana, uvijek motivisani da rade više, da rade bolje i da postižu što bolje rezultate. Jači mladi čine i nacionalna društva i njihove zajednice jačima”- poručila je Srour. Ona je iskazala nadu da će se postići veći nivo angažovanja mladih u nacionalnim društvima Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Mlade Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine predstavljale su sjajne volonterke Amina Hasečić (CK FBiH) i Danela Dragosavljević (CK RS), koje su imale priliku učestvovati u radionicama i pričati o temama socijalna inkluzija, IFRC strategija mladih, zdravo starenje, liderstvo, nenasilje, ali i razmijeniti iskustva sa svojim vršnjacima iz čitavog Mediterana.

Pored Danele i Amine, Atlantisu su, na poziv Centra za saradnju na Mediteranu (CCM) učestvovali i Faris Šabić – kao osoba zadužena za multimedijsko praćenje kampa i Jasmin Nikšić – kao trener ispred Evropske mreže mladih.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.