Međunarodni dan starijih osoba obilježen širom Federacije BiH

Ovogodišnji Međunarodni dan starijih osoba širom Federacije obilježen je pod motom “Digitalna jednakost za sve uzraste”. Cilj je povezivati, poštivati i štititi starije osobe u digitalnim tehnologijama te utjecati na svijest mlađih o problemu starijih i snalaženju u digitalnim tehnologijama.

S tim u vezi brojne općinske i gradske organizacije unutar Crvenog križa Federacije BiH obilježile su ovaj datum.

Crveni križ grada Bihaća

Volonteri Crvenog križa grada Bihaća obišli su nekoliko starijih osoba te im uručili prehrambene pakete te razgovarali sa njima.

Crveni križ općine Kakanj

Crveni križ općine Kakanj obilježio je Međunarodni dan starijih osoba prigodnim druženjem korisnika Centra za aktivno starenje. Druženje je realizirano u sklopu projekta “Radost za treću mladost” kojeg Crveni križ općine Kakanj implementira uz finansijsku podršku Općine Kakanj.

Crveni križ općine Zavidovići

Volonteri ove općinske organizacije, pored ostalog, posjetili oboljele i nepokretne aktiviste i volontere Crvenog križa te im uručili pelene i pakete hrane i higijene. Također je organizirana posjeta Udruženju penzionera pod motom “Na kafi sa osobama treće dobi”

Crveni križ općine Žepče

Povodom  Međunarodnog dana starijih osoba profesionalci i volonteri Crvenog križa općine Žepče organizirali su druženje za korisnike Programa za njegu i pomoć u kući uz prigodan ručak i osvježenje.

U sklopu druženja organizirano je i mjerenje krvnog pritiska i ŠUK koje su radili učenici medicinske struke Srednje mješovite škole ,,Žepče”. Također, korisnicima su podijeljeni i vitaminski setovi za podizanje imuniteta u zimskim danima.

Korisnici Programa za njegu i pomoć u kući suposebno istaknuli važnost njegovatelja u njihovom aktivnom starenju, kao i izuzetnu ljubaznost i poštovanje koje im oni pokazuju.

Crveni križ općine Visoko

Predstavnici Crvenog križa grada Visoko posjetili su nekoliko osoba starije životne dobi na udaljenim područjima koji žive sami ili su u stanju socijalne potrebe, te su im uz razgovor uručili pakete hrane i higijene.

Kako su kazali, vrjednije od materijalne vrijednosti uručenih paketa je zahvalnost ovih osoba na posjeti i razgovoru sa njima i osjećaj da neko o njima vodi brigu, što i jeste bio cilj obilježavanja ovog datuma.

Crveni križ općine Ilijaš

U čast poštovanja i brige za starije osobe volonteri Crvenog križa općine Ilijaš posjetili su nekoliko svojih sugrađana treće životne dobi, te su im uz topao osmijeh, blagu i lijepu riječ, uručili prigodne poklone.

Crveni križ općine Ilidža

Međunarodni dan starijih osoba obilježili su i volonteri Crvenog križa općine Ilidža. Kako su kazali, zbog epidemiološke situacije nisu posjetili staračke domove kako je to bio običaj prethodnih godina, ali su obišli starije sugrađane te im uručili pakete hrane. 

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.