Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa

Danas se obilježava Međunarodni dan smanjena rizika od katastrofa. Ovaj datum odabrala je Generalna skupština Ujedinjenih Naroda s ciljem promicanja potrebe smanjenja rizika od katastrofa, uključujući i prevenciju, ublažavanje i pripremu na svim nivoima.

Inicijativa je započeta 1989. godine nakon poziva opće skupštine Ujedinjenih Naroda koja vidi Međunarodni dan za smanjenje katastrofa kao način promoviranja kulture svijesti o rizicima i smanjenju rizika, što uključuje prevenciju katastrofa, ublažavanje posljedica i spremnost na odgovor. Do 2009. godine se dan smanjenja rizika obilježavao drugu srijedu u desetom mjesecu, a nakon 2009. godine je 13.10. usvojen kao Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa.

Ovogodišnji Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa fokusira se na upravljanje. Dobro upravljanje rizikom od katastrofa može se mjeriti u spašenim životima, smanjenom broju ljudi pogođenih katastrofom i smanjenim ekonomskim gubicima. COVID-19 i klimatska kriza govore nam da nam trebaju jasna vizija, planovi i nadležne, osnažene institucije koje djeluju na znanstvenim dokazima za javno dobro.

Potrebno je sagledati strategije koje se bave ne samo pojedinačnim opasnostima poput poplave i oluje, ali one koje reagiraju na sistemski rizik generiran zoonotskim bolestima, klimatskim šokovima i propadanjem okoliša.

Dobre nacionalne i lokalne strategije za smanjenje rizika od katastrofa moraju biti multisektorske, povezujući politike u područjima kao što su upotreba zemljišta, građevinski propisi, javno zdravstvo, obrazovanje, poljoprivreda, zaštita okoliša, energija, vodeni resursi, smanjenje siromaštva i prilagođavanje na klimatske promjene.

Crveni križ shodno svom mandatu i misiji učestvuje u pripremi, odgovoru i oporavku od katastrofa i kao partner vlastima učestvuje u pomoći stanovništvu ugroženom od različitih kriznih situacija.

Vrijeme je da podignemo našu ulogu i akciju ​​ako želimo ostaviti otporniju planetu budućoj generaciji.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.