Međunarodni dan nestalih: Bijele ruže u znak sjećanja na nestale u ratu u BiH

Centralna manifestacija obilježavanja Međunarodnog dana nestalih osoba ove godine održana je u Mostaru, gdje su članovi Crvenog križa, Instituta za nestale osobe BiH, udruženja porodica nestalih u BiH, kao i druge delegacije simbolično bacili ruže sa Starog mosta, nakon čega je uslijedila šetnja do Španskog trga gdje je postavljena izložba “Gdje je?“.

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana nestalih, 30. augusta, u prostorijama kino dvorane u zgradi Društva Crvenog krsta/križa BiH u Sarajevu otvorena je i izložba pod nazivom “Gdje je?” koja je na sam dan obilježavanja izmještena na Španski trg u Mostaru.

Međunarodni komitet crvenog krsta/križa (MKCK) realizuje izložbu „Gdje je?“ kojom nastoji izgraditi svojevrstan spomenik posvećen svim osobama nestalim tokom sukoba u Bosni i Hercegovini, jer trenutno jedan takav memorijal ne postoji.

Također, cilj izložbe je skrenuti pažnju javnosti na problem nedostatka informacija o lokacijama potencijalnih grobnica, što trenutno predstavlja najveću prepreku pronalaženju nestalih osoba.

Elmir Camić, šef delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta/križa u BiH, izjavio je tim povodom da je Međunarodni komitet Crvenog krsta kao organizator ove izložbe od samog početka uključen u proces traženja nestalih osoba u BiH.

  • Posebnu pažnju obraćamo potrebama porodica nestalih osoba. Oni samo žele saznati gdje su njihovi najmiliji i zato smo u saradnji s drugim akterima organizovali i ovu izložbu kako bi podigli svijest javnosti i vlasti o potrebama tih porodica koje su često zaboravljene, kako bi pozvali svakog koji ima bilo kakvu informaciju o nestalim osobama, o tome gdje bi se mogli nalaziti, da tu informaciju podijeli – kazao je Camić.

Crveni križ Unsko-sankog kantona

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana nestalih volonteri Crvenog križa USK podijelili su promotivni materijal na trgu u Bihaću te su obavili intervju sa nadležnom osobom iz Instituta za nestale osobe u Bihaću. Cilj intervjua jeste da se podigne svijest o ovoj temi te da građani saznaju više informacija o istoj.

Crveni križ Kantona Sarajevo

Međunarodni dan nestalih osoba obilježen je u Kantonu Sarajevo, gdje su organizacije Crvenog križa općine Stari Grad, Centar, Novi Grad, Ilidža i Vogošća ispred sarajevke katedrale vršili podjelu maski, balona i promotivnog materijala.

Crveni križ grada Livno

Djelatnici i volonteri Crvenog križa grada Livna u saradnji sa Crvenim križem HBŽ proveli su akciju obilježavanja “Dana nestalih osoba ” na glavnom gradskom trgu u Livnu. Tom prilikom, prolaznicima su dijelili promotivni materijal s natpisom ” Gdje je”, s ciljem podsjećanja javnosti na, nažalost, više od 7.600 nestalih osoba u Bosni i Hercegovini za kojima još uvijek tragaju članovi njihovih obitelji.

Crveni križ općine Sanski Most

U Sanskom Mostu je povodom obilježavanja Međunarodnog dana nestalih organiziran niz aktivnosti među kojima je i posjeta identifikacionom centru “Šejkovača” Sanski Most, Trećoj policijskoj upravi Sanski Most, porodicama nestalih osoba kao i kratki informativno-edukativni čas za volontere o ovoj temi.

U skladu sa mogućnostima Crvenog križa općine Sanski Most volonteri su posjetili i nekoliko porodica nestalh osoba kojim su uručeni prehrambeno-higijenski paketi.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.