Marijan Mijatović – Banče upriličio jubilarno 100. darivanje krvi

Marijan Mijatović – Banče iz Tolise, danas je potvrdio svoju humanost i po stoti puta nesebično darivao svoju krv.  U sjećanju na davne početke, Mijatović ističe da se u vojsku darivatelja krvi uključio davne 1981.godine.  –„Prvi put krv sam  darovao 13.ožujka 1981.godine u Sarajevu gdje sam pohađao srednju školu. Od tada sam krv dao 100 puta i osjećaji su jako lijepi, osobito kad znam da je moja krv pomogla bolesnima da ozdrave ili spasi život nastradalima. Dosta dugo sam radio u Službi za Transfuziju krvi i dobro znam što znači kad u frižideru imamo dovoljno zaliha, istaknuo je Mijatović.

Marijan ističe da je jako osjetljiv na malu djecu i kroz sve godine često je dragocjenu tečnost darivao u hitnim slučajevima. Svoj angažman u darivanju krvi smatra kao redovitu obvezu, ali današnje jubilarno doživljava s osobitim ponosom. Uz to što je aktivan u darivanju, Mijatović se iskazao i kao izvrstan aktivista Crvenog križa općine Orašje kroz animiranje mladih za davalaštvo krvi.

-„Krv ću davati sve dok me zdravlje služi i dok zadovoljavam zakonske norme. U BiH je granica do 65 godine, dok je u Hrvatskoj moguće čak i nakon 65 godina starosti, s tim da se daje jednom ili dva puta godišnje. Onima koji nikada nisu darivali krv poručio bih da slijede moto „Bolje darivati, nego biti u potrebi za krvlju“. Čovjek se osjeća sretnim što može pomoći drugima, a uz to je sretan i što je zdrav i može darivati krv“, kazao je Mijatović i naglasio da je također registriran i na Donorskoj kartici BiH i RH za doniranje koštane srži.  Na jubilarno darivanje Marijan je stigao u pratnji supruge Janje, te naglasio da veliku zahvalnost duguje i svojoj obitelji. –„Na prostoru općine Orašje ima nekoliko slučajeva da su u darivanje krvi uključene i kompletne obitelji. Moje obje kćerke su aktivni darivatelji najdragocjenije tečnosti, a mlađa posjeduje donorske kartice organa u BiH, RH i Njemačkoj“, rekao je ponosni, humani jubilarac.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.