n

Konkretna podrška strukture Crvenog križa FBiH na obilježavanju 18. godišnjice Genocida nad Bošnjacima Srebrenice

Iz strukture Crvenog križa Federacije BiH je ove godine u projektu Srebrenica bilo ukupno angažirano 90 osoba (volontera i  profesionalno uposlenih).
-Preko 50 volontera i uposlenika Crvenog križa Tuzlanskog kantona učestvovalo je u pripremi i realizaciji aktivnosti u okviru „Marša mira 2013. Volonteri Crvenog križa TK koji su učestvovali u praćenju Marša mira bili su podijeljeni u 7 ekipa prve pomoći sastavljeni od po 5 članova i pružili usluge za oko 5.500 učesnika. Osim ekipa Prve pomoći za potrebe obezbjeđenja adekvatnih uslova za smještaj i ishranu članova ekipa formiran je logistički tim sastavljen od 8 članova. U sastavu ekipa CK TK bili su volonteri i uposlenici iz općina: Banovići, Kalesija, Gradačac, Gračanica, Lukavac, Sapna, Srebrenik, Teočak, Tuzla i Živinice, 6 volontera CK Bihać, 2 volontera CK Srebrenica i 2 volontera iz Kaknja.

 


Vođa Tima CK TK i koordinator ekipa prve pomoći i sanitetskih ekipa uključenih u Marš mira bio je volonter CK TK, dr. Almir Jagodić. Pored teških vremenskih uslova, tokom trajanja Marša pruženo je oko 1 500 zahtjevnijih usluga sanitetskog zbrinjavanja od tretiranja bolova, do obrade žuljeva i povreda, opekotina, kao i transporta nosilima na učesnika koji zbog povreda i iscrpljenosti nisu bili u mogućnosti samostalno doći do mjesta gdje bi im se pružila adekvatna medicinska usluga. Zbog velikog broja težih intervencija, članovi ekipa nisu bili u mogućnosti evidentirati manje usluge koje su pružili učesnicima, ali prema analizi utroška materijala pruženo je oko 5 000 usluga. Osim članova ekipa prve pomoći, Crveni križ TK za potrebe Marša mira formirao je tim za transport vozilima čiji je zadatak bio transport povrijeđenih učesnika do najbliže sanitetske ekipe ili zdravstvene ustanove. Sa ukupno 4 terenska vozila CK TK tim za transport obavio je 230 transporta povrijeđenih, u okviru kojih je i učešće u  jednom transportu do helikoptera koji je povrijeđenog transportovao do JZU UKC-a Tuzla.
-Logistički timovi iz Stručnih službi Crvenog križa Federacije BiH, Crvenog križa općine Goražde, Crvenog križa općine Ilidža (ukupno 8 osoba) u Ljeljan Dolu su formirali šatorsko naselje (12 šatora) i obezbjedili noćenje (09/10 juli) za oko 120 učesnika Marša mira koji su došli iz pravca Žepe.
– Prilikom ispraćaja posmrtnih ostataka u Visokom 09.07. porodicama nestalih je pružena psiho-socijalna pomoć od strane Crvenog križa (volonteri lokalne organizacije iz Visokog). U povorci sa posmrtnim ostacima sudjelovao je tim za pružanje prve pomoći iz Crvenog križa Zeničko-dobojskog kantona (ljekar i medicinski  tehničari) koji su bili na dočeku posmrtnih ostataka u Potočarima.
-Na sam dan ukopa posmrtnih ostataka nastradalih Bošnjaka Srebrenice 11.07.ekipa prve pomoći Crvenog križa Kantona Sarajevo (tim prve pomoći stavljen od 8  članova) pružale su prvu pomoć i psihosocijalnu podršku učesnicima kolektivne dženaze. Timovi prve pomoći Crvenog križa općina Centar (2 člana) i Ilidža (2 člana) su kao ispomoć ostalim medicinskim ekipama pružali su prvu pomoć učesnicima kolektivne dženaze u Memorijalnom centru Potočari. Pruženo je oko 98 raznih intervencija (previjanje rana od žuljeva i upala nastalih u toku Marša, opekotina, mjerenje tlaka, kraći pregledi, nakon čega im je data odgovarajuća terapija (aspirin za glavobolju, tablete za sniženje krvnog tlaka i drugo). S obzirom na vrlo teško emotivno stanje obitelji koje su tog dana ukopavali svoje najmilije bilo je neophodno da se nakon obavljenog razgovora i psihosocijalne podrške po potrebi daju i lijekovi za smirenje.

 

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.