Iz Turske u BiH stigao konvoj humanitarne pomoći za migrante

Konvoj humanitarne pomoći turske humanitarne organizacije Crveni polumjesec stigao je u Bosnu i Hercegovinu, a riječ je o pomoći namijenjenoj migrantima koji su smješteni u privremene kampove.

Konvoj humanitarne pomoći turske humanitarne organizacije Crveni polumjesec stigao je u Bosnu i Hercegovinu, a riječ je o pomoći namijenjenoj migrantima koji su smješteni u privremene kampove nakon što na putu ka evropskim zemljama nisu uspjeli preći granicu ka Hrvatskoj.

Crveni polumjesec već godinama provodi aktivnosti u Bosni i Hercegovini, a ovog puta provodi kampanju podrške u poboljšanju uvjeta u kojima borave migranti.

Iz Istanbula i Kirklarelija je u BiH poslano devet šlepera humanitarne pomoći, koja će biti značajna s obzirom na nadolazeće zimske uvjete.

Koordinator Crvenog polumjeseca Goksen Yenigul kazao je da je humanitarna kampanja organizirana na zahtjev i u saradnji s Crvenim križem Bosne i Hercegovine.

On je kazao da se u šleperima nalazi zimska oprema predviđena za 6.000 osoba.

Ističući da do sada slična pomoć u BiH nije stigla, Yenigul je kazao da je Crveni polumjesec tako pomogao u zbrinjavanju migranata.

Riječ je o 22 velika šatorska krila, 300 šatora različitih dimenzija, 10.000 deka, hiljadu kuhinjskih setova i dvije mobilne kuhinje. Migranti će dobiti i zimsku odjeću.

Ističući da do sada slična pomoć u BiH nije stigla, Yenigul je kazao da je Crveni polumjesec tako pomogao u zbrinjavanju migranata.

Generalni sekretar Crvenog križa BiH Branko Leko kazao je da je humanitarna pomoć iz Turske veoma važna te je dodao da će pomoć biti dostavljena migrantima u kampovima u Bihaću, Velikoj Kladuši, hotelu “Sedra”, Sarajevu i Mostaru.

I generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH Namik Hodžić kazao je da je pomoć važna za migrante koji će po svim izgledima zimu provesti u BiH.

“Nastavit ćemo saradnju s Turskom i u razmjeni znanja i iskustava u oblasti zbrinjavanja migranata“, kazao je Hodžić.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.