Italija: Izložba “Otvorena vrata za humanost” pokazuje put migranata Balkanskom rutom

Delegacija Crvenog krsta/križa BiH u sastavu Branko Leko, glavni tajnik, Namik Hodžić, generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH i Azra Mešić, asistent koordinatora za migracije CKFBiH je u periodu 04.-06.10.2018. godine boravila u italijanskom gradu Vercelli, a na poziv Crvenog križa Vercelli- regija Piemonte.

Svrha posjete bila je izložba humanitarnog fotografa i volontera Italijanskog Crvenog križa Ibrahima Malle, naziva „Open door for humanity“ (Otvorena vrata za humanost), koja prikazuje put migranata koji se kreću Balkanskom rutom, te dokumentuje njihove nedaće na putu kroz Tursku, Grčku, Srbiju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu i napore volontera i organizacija Crvenog križa na ovoj ruti da migrantima i izbjeglicima omoguće makar minimum potreban za dostojanstven život.

Delegacija je posjetila izložbu postavljenu u Vercelliju, te prisustvovala donatorskoj večeri koju je organizirao Crveni križ ovog grada, a tako prikupljena sredstva namjenjena su Crvenom križu Federacije BiH za podršku u zbrinjavanju migranata.
Na donatorskoj večeri prisutnima su se obratili predstavnici Italijanskog Crvenog križa- sjedište u Rimu, guverner regije Vercelli, gradonačelnica grada Vercelli, kao i predsjednik Crvenog križa Vercelli, te Namik Hodžić, Branko Leko i autor izložbe Ibrahim Malla.

Ova izložba i donatorsko veče organizirani su zahvaljujući naporima Ibrahima Malle, ambasadora dobre volje Crvenog križa Federacije BiH, da ukaže na izazove sa kojima se susreće naša organizacija u svojim naporima da migrantima i izbjeglicima obezbjedi dostojanstvene uslove boravka u našoj zemlji, te naporima Mauro Olivera predsjednika Crvenog križa Vercelli koji je podržao ovu ideju razvijanja obimnije saradnje organizacija Crvenog križa u Italiji i BiH.

 

Ovom prilikom svečano je dodjeljena Odluka Predsjedništva CKFBiH o imenovanju Ibrahima Malle Ambasadorom dobre volje Crvenog križa Federacije BiH.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.