Humanitarni paketi, prvi dio donacije Agana Hodžića krenuli na odredišta

Posredstvom Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine, iz Sarajeva su krenuli prvi šleperi s paketima hrane za socijalno ugrožene osobe u cijeloj Federaciji BiH, nabavljene novcem iz donacije humaniste Agana Hodžića iz Rogatice.

Generalni sekretar Crvenog križa FBiH Namik Hodžić u izjavi novinarima je naglasio značaj te donacije uoči Svjetskog dana te Sedmice/tjedna Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Posljednji paketi u toj akciji bit će raspodijeljeni uoči predstojećeg Bajrama na području Rogatice, rodnog mjesta Agana Hodžića, kao i u širem rejonu istočne Bosne, najavio je generalni sekretar.

Crveni križ FBiH jedna je od triju humanitarnih organizacija koje su dobile ukupno milion KM od dobrotvora Agana Hodžića. Donacije se realiziraju na osnovu testamenta čiji je izvršilac jedan od njegovih rođaka.

Agan Hodžić živio je i radio u Kanadi a život mu je skončao 2015. godine u staračkom domu u Sarajevu.

Crveni križ FBiH dobio je iz te donacije 384.331,98 KM. Odlukom Predsjedništva, novac je namijenio za nabavku hrane siromašnim ljudima, korisnicima kuhinja Crvenog križa i drugih javnih kuhinja u FBiH.

Danas je iz skladišta tržnog centra u Rajlovcu kod Sarajeva krenulo oko 4.000 paketa.

Donacija Agana Hodžića najveća je dosadašnja pojedinačna donacija Crvenom križu FBiH.

Nadamo se da će primjer velikog humaniste slijediti i drugi ljudi čije prilike to dozvoljavaju.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.