Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima

Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima obilježava se 18.10. svake godine od 2007. s ciljem podizanja svijesti o problemu trgovine ljudima, ljudskim pravima, kao i potrebi za kvalitetnijim politikama za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima.

Trgovina ljudima je globalan problem i jedan od najperfidnijih oblika kriminala na svijetu koji utiče na život miliona ljudi širom svijeta i oduzima im njihovo dostojanstvo. Prema postojećim analizama identifikovanih slučajeva trgovine ljudima, potencijalni trgovci ljudima mogu biti: partneri/članovi porodice, makroi, vlasnici javnih kuća i menadžeri salona za masaže, posrednici u nalaženju poslova, vlasnici fabrika i korporacija, bande i kriminalne mreže i ostali. Široki spektar kriminalaca, uključujući makroe pojedince, porodične organizacije, male firme, kriminalne mreže i internacionalne kriminalne organizacije mogu biti trgovci ljudima.

Žrtve trgovine ljudima mogu biti žene, djeca i muškarci prisiljeni, prevareni ili navedeni na prostituciju, kao i bilo koji drugi oblik rada ili usluga, kao što su recimo radnice/i držani u kućama ili na farmama prisiljeni da rade protiv svoje volje.

Borba protiv trgovine ljudima nije odgovornost samo organa vlasti. Svako može da pomogne rješavanju ovog zločina tako što će pokrenuti značajne akcije koje pružaju nadu i pomoć.

Međunarodni Pokret Crvenog križa i Crvenog polumjeseca kroz različite aktivnosti promovira ljudska prava, ukazuje na oblike trgovine ljudima i radi na edukaciji i prevenciji.

Sarajevskom deklaracijom koja je usvojena na Mediteranskoj konferenciji Crvenog križa i Crvenog polumjeseca nacionalna društva su se obavezala raditi više po pitanju ovog globalnog problema.

Crveni križ Federacije BiH dugi niz godina aktivno radi na preventivnim programima u cilju podizanja svijesti o trgovini ljudima.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.