Ensar Mušović na Solferino Youth Academy: Svakom volonteru bih poželio ovo iskustvo

Volonter Crvenog križa Federacije BiH (CK TK/CK grada Tuzla) prisustvovao je na Solferino Youth Academy on Disaster Risk Reduction and Climate Change Adaptation.

Na trening u kamp Ghisiola u Solferinu stigao je 18. juna. Trening  na temu smanjenja rizika od katastrofa i prilagođavanje klimatskim promjenama trajao je 4 dana, a učešće je uzelo 19 mladih iz 11 različitih država iz Azije, Amerike i Evrope.

“Bilo mi je veliko zadovoljstvo predstavljati Bosnu i Hercegovinu na takvom međunarodnom događaju. Osim toga što sam predstavio naš način reagovanja u slučaju katastrofa, čuo sam puno o tome kako to rade u drugim državama i na kakve se probleme fokusiraju. Za ova četiri dana sam naučio mnogo o smanjenju rizika od katastrofa i o djelovanju klimatskih promjena, te se nadam da ću stečeno znanje prenijeti našim volonterima.”, rekao je Ensar.

Tokom treninga najviše ga je dojmilo to što nije bio previše formalnog tipa, nego je atmosfera bila opuštena ali ipak edukativna. Čak su i slobodno vrijeme iskoristili na učenje – najviše o kulturama država iz kojih su bili učesnici.

“Drago mi je što sam imao priliku upoznati i sprijateljiti se sa dosta mladih iz drugih nacionalnih društava. Posebno zadovoljstvo i emocije su bile tokom same Fiaccolate, gdje sam imao priliku da zajedno sa kolegama sa treninga nosim principe naše organizacije. Volio bih da svaki volonter doživi ono što sam ja doživio tokom boravka u Solferinu, jer ovo iskustvo je nezaboravno.”, dodao je Mušović

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.