Ekipe Crvenog križa pružile preko 3 500 usluga na Maršu mira

Osamdeset volontera i uposlenika Crvenog križa Tuzlanskog kantona učestvovalo je u pripremi i realizaciji aktivnosti u okviru „Marša mira 2018“, koji je organizovan  u periodu od 07-11. jula 2018.godine u okviru obilježavanja 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice “Zaštićene zone UN-a”.

Volonteri Crvenog križa TK koji su učestvovali u praćenju Marša mira bili su podijeljeni u 8 ekipa Prve pomoći sastavljeni od po 5-6 članova i pružali usluge za učesnike pohoda.  Za potrebe rada u mjestima noćenja formirana je jedna ekipa Prve pomoći sastavljena od 7 članova. Osim ekipa Prve pomoći za potrebe obezbjeđenja adekvatnih uslova za smještaj i ishranu članova ekipa formiran je logistički tim sastavljen od 11 članova. U sastavu ekipa CK TK bili su volonteri i uposlenici iz općina/grada: Banovići, Kalesija, Lukavac, Sapna, Doboj Istok, Srebrenik, Gračanica, Čelić, Tuzla, Živinice, Unsko-sanskog kantona, Srebrenica i Kakanj. Vođa timova CK TK i koordinator ekipa prve pomoći i sanitetskih ekipa uključenih u Marš mira bio je volonter, dr. Fejzo Džafić (CK Tuzla), uz podršku dr.Jasmine Tokić (CK Banovići).

Tokom trajanja Marša ekipe Crvenog križa pružile su 2 049 evidentiranih usluga zbrinjavanja od tretiranja bolova do obrade žuljeva i povreda, drugih usluga prve pomoći,  kao i transporta učesnika koji zbog povreda i iscrpljenosti nisu bili u mogućnosti samostalno doći do mjesta gdje bi im se pružila adekvatna medicinska usluga. Zbog velikog broja težih intervencija, članovi ekipa nisu bili u mogućnosti evidentirati manje usluge koje su pružili učesnicima, ali prema analizi utroška materijala pruženo je dodatno oko 500 sitnih usluga, kao i oko 1000 usluga koje nisu u domenu prve pomoći (psihosocijalna podrška tokom cijelog trajanja Marša mira). U koordinaciji sa organizatorom, dio volontera je bio uključen u pripremu i distribuciju sendviča za sve učesnike Marša mira u Liplju, kao i distribuciju jogurta u Cerskoj obezbijeđenog od strane organizacije Pomozi.ba.

Osim članova ekipa prve pomoći formiran je tim za transport vozilima čiji je zadatak bio transport povrijeđenih učesnika do najbliže sanitetske ekipe ili zdravstvene ustanove. Sa ukupno 3 terenska vozila Federalne uprave Civilne zaštite i 3 vozila Crvenog križa Tuzlanskog kantona, od kojih su dva vozila za ovu namjenu ustupljena od Crvenog križa FBiH i Općine Kalesija. Timovi za transport obavili su 451 transporta povrijeđenih, u okviru kojih je i učešće u transportima do zdravstvenih ustanova u Tuzli, Kalesiji i Zvorniku.

Jedna ekipa Crvenog križa TK sastavljena od 10 volontera, među kojima je bio Dr.Fejzo Džafić kao koordinator, je na dan dženaze 11. Jula  bila stacionirana u sanitetskom vozilu Crvenog križa FBiH i u blizini Memorijalnog centra pružala usluge prve pomoći učesnicima na dženazi.

Važno je naglasiti da su sve aktivnosti realizovane zajedničkom koordinacijom između Crvenog križa TK i Pododbora za logističku podršku i realizaciju obilježavanja 23.godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, kao i Pododbora za Marš mira 2018.

Ovom prilikom zahvaljujemo se svim volonterima i uposlenicima Crvenog križa koji su nesebičnim zalaganjem i maksimalnom predanošću olakšali jedni drugima obavljanje zajedničkog zadatka: dostojanstvena briga o učesnicima Marša mira.

Također se zahvaljujemo svim donatorima koji su omogućili da volonteri i osoblje Crvenog križa TK na adekvatan način realizuju sve planirane aktivnosti.

#MaršMira2018 #Srebrenica

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.