Društvo Crvenog krsta/križa BiH održalo press konferenciju povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv mina (04.04.)

Sarajevo (DCKBiH) – Povodom 4. aprila, Međunarodnog dana borbe protiv mina, Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine (DCKBiH) je danas organizovalo konferenciju za medije, na kojoj su predstavljeni rezultati organizacije u protuminskoj akciji od 1996. do 2016. godine.

 Prisutni su bili : Branko Leko – glavni tajnik DCK BiH, Namik Hodžić – generalni sekretar CK FBiH, Željko Filipović – šef delegacije ICRC-a u Sarajevu i Viktor Filipović – BH MAC.

 Na konferenciji je naglašeno da je Bosna i Hercegovina minama najkontamiranija zemlja u Evropi. Veličina minski sumnjive površine iznosi 2,3% od ukupne površine države, sa 1.417 zajednica zagađenih sa oko 120.000 mina i drugih neeksplodiranih sredstava (NUS) zaostalih iz rata, što direktno utiče na sigurnost oko 538.500 ljudi, ili 15% ukupnog stanovništva BiH. Od kraja rata do danas, mine su uzrokovale stradanje 1.732 ljudi, od čega 603 sa smrtnim ishodom. „I nakon 20 godina, mine su oko nas“, zaključio je Generalni sekretar DCKBiH Branko Leko. „Međutim, broj žrtava se smanjuje na godišnjem nivou, što je pokazatelj rezultata rada Crvenog krsta/križa i ostalih aktera u protuminskoj akciji“, dodao je on. 

Generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH, Namik Hodžić, izjavio je da organizacija Crvenog krsta/križa već 20 godina kontinuirano provodi aktivnosti na upozoravanju na opasnost od mina i postiže značajne rezultate. U punoj saradnji sa Centrom za uklanjanje mina (BHMAC) i uz tehničku i finansijsku podršku Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK), aktivnosti upozoravanja na opasnost od mina su sprovedene u brojnim minama ugroženim zajednicama. Između ostalog, Namik Hodžić istakao je sljedeće rezultate:

 – U okviru Programa upozoravanja na opasnost od mina trenutno djeluje 58 obučenih instruktora, akreditovanih od strane BHMAC-a, od čega 30 u Republici Srpskoj i 28 u Federaciji BiH.

–  U školskim takmičenjima iz upozoravanja na opasnost od mina, od opštinskog do državnog nivoa svake godine učestvuje oko 25.000 učenika osnovnih škola iz čitave BiH.

–  Ukupno je postavljeno 25 bilborda sa mapama minske situacije u ugroženim područjima i 552 znaka zabrane kretanja u ukupno 32 opštine (20 u Federaciji BiH i 12 u Republici Srpskoj).

–  U cilju obezbjeđenja sigurnih površina za igru djece, izgrađeno je 13 igrališta za djecu u minama ugroženim zajednicama.

–  Izvršen je intenzivan rad na edukaciji i podizanju svijesti o opasnostima od mina i NUS-a ciljnih grupa, kao što su učenici, poljoprivrednici, lokalno stanovništvo, povratnici, lovci, ribolovci, šumski radnici, skupljači drva i bilja, vatrogasci, planinari i drugi.

– Sačinjena je baza podataka o žrtvama mina na području BiH, izvršena je njena revizija i baza je 2005. godine predata BHMAC-u na dalje korištenje.

– U decembru svake godine, Crveni krst Republike Srpske i Crveni križ Federacije kroz razne aktivnosti obilježavaju Nedelju/tjedan upozoravanja na opasnost od mina.

 Uz svoje tradicionalne aktivnosti, DCK BiH u 2016. godini planira nastaviti rad u ugroženim zajednicama općina Bosanski Petrovac i Zvornik. Pošto su se tokom poplava 2014. godine mnoge mine pomjerile na drugu lokaciju, posebna pažnja će biti usmjerita na obuku članova Višenamjenskih terenskih jedinica i ekipa Crvenog krsta/križa o opasnostima od mina i NUS-a.

 Upravo akcija u toku i nakon polava 2014. godine je bila pokazatelj ključne uloge ukupne strukture DCKBiH u podršci vlastima u odgovoru na humanitarne potrebe. „S obzirom na činjenicu da se Crveni krst/križ u BiH susreće sa ozbiljnim poteškoćama u osiguranju redovnih izvora finansiranja, apelujemo na vlasti i donatore da značajnije podrže njegov rad“, napomenuo je Željko Filipović, Šef delegacije MKCK u Sarajevu.

Predstavnik BHMAC-a, Viktor Filipović, je istakao važnost rezultata rada Crvenog krsta/križa, te dao pregled ključnih aktivnosti cjelokupne protuminske akcije u BiH. „U proteklih 20 godine je stradalo ukupno 120 deminera, od kojih 49 smrtno“, naglasio je on. Zbog nedostatka finansijskih sredstava, očito je da BiH neće biti očišćena od mina do kraja 2019. godine, kao što je bilo predviđeno. To potvrđuje da mine ostaju dugoročan problem i briga za čitavu zajednicu.


Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.