Delegacija Crvenog križa/krsta BiH u posjeti Solferinu

Delegacija Crvenog križa/krsta BiH, na poziv Italijanskog Crvenog križa, u periodu od 19 do 21.06.2015 godine boravila u posjeti Solferinu, mjestu nastanka ideje o Crvenom križu/krstu i mjestu gdje je Henry Dunant organizirao građane u spašavanju ranjenika u bitci kod Solferina. Delegaciju su činili predsjednik DCK BiH Rajko Lazić, Glavni tajnik DCK BiH Branko Leko, Generalni sekretar CK FBiH Namik Hodžić, Generalni sekretar CK RS Đoko Mihajlović i Lea Zubić Kujundžić, iz odjela za međunarodnu saradnju DCK BiH.

Navedenom prilikom naša delegacija se sastala sa predsjednikom Italijanskog Crvenog križa g-dinom Franceskom Rocca koji je ujedno i Potpredsjednik Međunarodne Federacije društava Crvenog križa/krsta i Crvenog polumjeseca . Uz iskazanu zahvalnost za dugogodišnju podršku ND BiH od strane IRC, a posebno za izdvojena sredstva za obnovu zgrade ND u Sarajevu(70.000 Eura), g-dinu Rocci je upućena i poziv da u toku ove godine posjeti ND i Bosni i Hercegovinu.

Takođe, naša Delegacija se sastala i sa novim generalnim sekretarom IFRC-a, g-dinom Elhaj ASsSy-om kojem je predstavljeno stanje u ND BiH i od kojeg je zatražena pomoć i podrška u razvoju našeg ND. Isto tako, i g-dinu Elhaj As Sy-ju je upućena poziv da posjeti Bosnu i Hercegovinu i naše ND.

Naša delegacija se još sastala i sa delegacijom Crvenog polumjeseca Irana i delegacijom Crvenog križa Senegala u cilju razvijanja buduće bilateralne saradnje.

Na kraju, predstavnici ND BiH čestvovali su i na svečanosti u povodu obilježavanja godišnjice nastanka ideje o Crvenom križu/krstu( tradicionalna Fiaccolata), te zajedno sa nekoliko hiljada mladih  Crvenog križa/krsta i Crvenog polumjeseca iz cijelog svijeta participirali pješačkom pohodu od Solferina do Castiglione-a.


Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.