Darivao krv u 4 zemlje, u maju će mu biti 99. put: Superheroj Marijan Mijatović Banče

U Orašju živi jedan super lik, jedan superheroj.

Ime mu je Marijan Mijatović Banče. Drago lice ovoga grada, sa osmijehom na licu priča o davalaštvu krvi. Voditelj je sekcije dobrovoljnih darivaoca krvi u Crvenom križu Orašje.

U maju će mu biti 99. darivanje krvi. I to čak u 4 zemlje. Na naše pitanje, otkud u 4 zemlje, odgovara: “Zadesio bih se u nekoj zemlji, bilo je vrijeme za darivanje, i nisam htio preskakati. Odem i darujem.”

Banče se sjeća prvog darivanja krvi, u Sarajevu. Bio je srednjoškolac. Kasnije, u vojsci u Splitu. A potom, u Austriji i Italiji.

Brčko, Orašje, Tuzla, Slavonski Brod, Vukovar neki su od gradova u kojima je učinio najhumaniji gest života.

S ponosom ističe da je veliki dio njegove porodice dio porodice darivalaca krvi, i naglašava da je svijest o značaju darivanja krvi u Orašju, i Posavskoj županiji na zavidnom nivou, i da se nada da će tako i ostati.

“Pučanstvo u Posavini je jako animirano prema dragovoljnom darivanju krvi. Odgovorno mogu kazati kako se naša županija uvijek izdvajala na razini Federacije, osobito po broju dragovoljnog davalaštva. Jedno vrijeme po našim podacima imali smo 87% dragovoljnog darivanja  krvi, a onih 13% je obiteljsko ciljano darivanje. Zahvaljujući animatorima u srednjim školama svake godine pomlađujemo naše članstvo. Od blizu 1900 registriranih davatelja u našoj Službi za Transfuzijsku medicinu, dosta je onih koji zbog starosne dobi više ne mogu pristupiti dragovoljnom darivanju krvi“, kazao je  Marijan Mijatović.

Bančetova poruka svima onima koji možda nisu još darivali ili imaju nedoumicu:

“Darujte krv uvijek, bolje da darujete, nego da trebate, i nemojmo dozvoliti da ijedan pacijent čeka na krv, nego da ona njega čeka.”

Banče, penzioner, koji će, sudeći po onome što smo vidjeli, pričati i promovirati davalaštvo krvi, dok je živ.

 

Orašje je prvi grad u nizu, koji će obići naša maskota Dropsi, u okviru kampanje Crvenog križa Federacije BiH i Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH pod nazivom “Daruj kapi života, #darujKrv”.

 

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.