“Čuvari humanosti” na Boračkom jezeru: UNFPA u BiH pozdravila rad volontera Crvenog križa

Crveni križ Federacije BiH u cilju vrednovanja rada mladih volontera, posebno tokom kriznih situacija kao što su pandemija virusa COVID-19 i migracije, ali i zbog osnaživanja i izgradnje kapaciteta, organizirao je kamp mladih pod nazivom “Čuvari Humanosti”.  

Mladi će na ovom kampu proći dvije edukacijske oblasti i to: Reproduktivno zdravlje i spolno prenosive bolesti te realistički prikaz povreda, stanja i oboljenja, a na samom početku održane su i radionice o koronavirusu te diseminaciji Crvenog križa.  

Kamp mladih otvorili su generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH Namik Hodžić i predstavnik populacijskog fonda Ujedinjenih nacija za BiH, Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Kosovo John Kennedy Mosoti.  

Na samom početku istaknut je značaj Crvenog križa u društvu posebno u situacijama kakva je danas sa pandemijom koronavirusa.  

  • Naši edukatori, istaknuti lideri Crvenog križa u oblasti javnog zdravlja prenoseći svoje znanje stvorit će mrežu novih volontera, edukatora koji će dalje svoje znanje prenositi i na taj način širiti mrežu volontera koji poznaju i reproduktivno zdravlje, ali i neke druge bolesti iz oblasti javnog zdravlja što će svakako doprinijeti u daljoj borbi sa različitim bolestima i oboljenjima – istakao je Hodžić.  

O tome koliko je značajan program reporduktivnog zdravlja i ulozi Crvenog križa u društvu možda najbolje govori činjenica da je ovaj kamp podržao i Populacijski fond Ujedinjenih naroda u BiH.  Predstavnik UNFPA u BiH je istakao kako je za posebnu pohvalu to što su mladi u jeku pandemije uspjeli izdvojiti vrijeme i doći ovdje kako bi razmijenili znanje sa svojim vršnjacima.    

  • Nama u UNFPA je drago što Crveni križ FBiH podržava mlade osobe u Bosni i Hercegovini, te ih educira o najvažnijim temama i osnažuje ih vještinama za izgradnju boljih i sigurnijih zajednica. UNFPA saradnja s mladim osobama u Bosni i Hercegovini nastavlja se i poslije seminara u kampu „Čuvari Humanosti“. Također, uskoro pokrećemo širok proces konsultacija s mladim osobama u Bosni i Hercegovini kako bi saznali njihove stavove i prijedloge o tome kako obnoviti društvo – istakao je Mosoti.   

Kamp mladih održava se od 14.08. do 18.08.2020.godine na Boračkom jezeru uz pridržavanje svih higijensko-epidemioloških mjera nadležnih organa. Treba istaći i da je formiran medicinski tim koji će raditi na praćenju i poštivanju mjera te biti na usluzi volonterima ukoliko im bude potrebna prva pomoć.  

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.