Crveni križ u BiH obilježava Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca: Humanost i solidarnost – to smo mi

Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca obilježava se širom svijeta 8.05. u znak odavanja počasti Anri Dinanu (Henry Dunant), osnivaču Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, koji je na taj dan rođen. Obilježavanjem ovog datuma ujedno i započinje obilježavanje Sedmice Crvenog križa koje traje do 15.05. ove godine.

Dok se svijet trenutno suočava sa neviđenim krizama i gubicima pod motom „Humanost i solidarnost – to smo mi!“ cilj nam je ukazati na trajnu predanost Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumeseca očuvanju ljudskog dostojanstva, ublažavanju patnje i pružanju pomoći ljudima suočenim s teškim okolnostima, posebno u udaljenim i teško dostupnim područjima.

Crveni križ u BiH je po ko zna koji put dokazao je da smo prvi i najsnažniji partner građanima i zajednici u humanitarnom radu i u odgovoru na razne vrste kriznih i vanrednih situacija, od pandemije do snježnih padavina, poplava, zemljotresa, migracija…   

  • Struktura Crvenog križa u BiH broji više od 50.000 članova sa oko 5.000 aktivnih volontera i oni su dokaz da su humanost i solidarnost sinonimi za našu organizaciju. Tako je kroz rad javnih kuhinja u prethodnoj godini podijeljeno više od 320.000 obroka, a pruženo više od 79.000 usluga u segmentu njege i podrške u kući. Realizirana je pomoć za 3.000 korisnika javnih kuhinja i pomoć u novcu za više od 4.000 pojedinaca, a distribucijom humanitarne pomoći obuhvaćeno je nekoliko desetina hiljada socijalno-ugroženih pojedinaca. Pomoć u novcu i humanitarnim robama osigurana je i za 2.000 ugroženih pojedinaca u prirodnim katastrofoma. U strukturi Društva Crvenog krsta/križa BiH (DCK BiH) prikupljeno je više od 45.000 doza krvi, a održano oko 45.000 edukacija iz prve pomoći, dok su mobilni timovi realizirali više od 34.000 odgovora na potrebe osoba u tranzitu samo u prethodnoj godini. Odgovorajući na potrebe kriza i katastrofa na međunarodnom nivou, Društvo Crvenog krsta/križa BiH prikupilo je 3.563.757,00 KM –  istakao je – generalni sekretar Društva Crvenog krsta/križa BiH Namik Hodžić.

Struktura DCK BiH realizirat će niz aktivnosti u ovoj sedmici.

  • Struktura Crvenog križa Federacije BiH tradicionalno će vršiti distribuciju markica Crvenog križa, a posebnu pomoć u vidu 1.500 baby setova uručit ćemo svim porodilištima u Federaciji BiH. Bit će organizirane akcije darivanja krvi, a volonteri i profesionalci održat će niz edukativnih radionica iz različitih oblasti – od prve pomoći preko djelovanja u nesrećama i kriznim situacija do diseminacije o Crvenom križu. U Sedmici Crvenog križa dodijelit ćemo i priznanja „Humani podvig“ i „8.maj/svibanj“ našim hrabrim sugrađanima, ali i volonterima i profesionalcima. Naša struktura u općinama, gradovima i kantonima nastavlja sa podrškom građanima i zajednici kroz dodjelu različite vrste humanitarne pomoći, toplih obroka iz kuhinja Crvenog križa, socijalnih i usluga kućne njege – istakao je Daniel Tučić, sekretar Crvenog križa Federacije BiH.
  • Crveni krst Republike Srpske Sedmicu Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca tradicionalno počinje sastankom sa ministrom zdravlja RS Alenom Šeranićem i posjetom akušerskom odjeljenju UKC Republike Srpske. Bit će realiziran okrugli sto o temi „Mjesto i uloga Crvenog krsta Republike Srpske u društvu“. Također, na teren je već distribuirano 65 baby paketa, 500 paketa odjeće i obuće, 530 tona brašna i 1.500 paketa hrane kroz različite vidove podrške. U Sedmici Crvenog krsta/križa posjetit ćemo i ustanove za rad sa omladinom sa posebnim potrebama, djecom bez roditeljskog staranja i višečlane, socijalno-ugrožene porodice, a naše lokalne organizacije vršit će podjelu markica i različite vrste edukacija tokom cijele sedmice – istakao je Rajko Lazić, generalni sekretar Crvenog krsta Republike Srpske.

Sve aktivnosti kojim se bavi struktura Društva Crvenog križa BiH građani su danas imali priliku vidjeti na Sajmu Crvenog križa na Trgu Alije Izetbegovića u periodu od 12.00 do 15.00 sati. Također, u zgradi Društva Crvenog krsta/križa BiH (Kranjčevićeva br. 2) 09.05. bit će upriličena izložba dječijih radova na temu „Humanost i solidarnost – to smo mi“, kao i izložba italijanskog fotografa Ibrahima Malle koji je pratio put osoba u pokretu kroz BiH.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.