Crveni križ općine Posušje: 337 doza krvi upućeno u SKB Mostar u prethodnoj godini

U prostorijama Osnovne škole Ante Brune Bušića u Rakitnu održana je posljednja ovogodišnja akcija dragovoljnog darivanja krvi u organizaciji Crvenog križa općine Posušje, kao i posljednja terenska akcija za medicinsku ekipu Transfuzijskog centra SKB Mostar u 2021. godini.

Na akciju se odazvalo 27 osoba, a 21 je darovalo krv i time na najbolji način zaokružena najuspješnija godina u ovoj oblasti – od posljednjih preko 40 godina organiziranog dragovoljnog darivanja krvi u općini Posušje.

Kako je istakao predsjednik Crvenog križa općine Posušje Branko Leko u 2021. godini je u SKB Mostar upućeno 337 doza krvi, što je povećanje za 70 doza u odnosu na 2020. godinu kada je bilo prikupljeno 267 doza, a što je bio porast za 26% u odnosu na 2019. godinu.

To se sve uspjelo zahvaljujući činjenici da se sustavno radilo na drugačijem pristupu u organiziranju akcija, unatoč proglašenju opasnosti o širenju i zarazi virusom COVID 19  tj, organiziranjem  predavanja i akcija u poduzećima, većim mjesnim zajednicama, osim ranije prakse po kojoj su uglavnom organizirane po dvije akcije za građanstvo cijele općine Posušje, te po jedna proljetna i jedna jesenja akcija darivanja krvi u srednjim školama.                                            

U 2021. godini organizirane su tri akcije za pučanstvo Posušja i okolice (u ožujku, kolovozu i prosincu 2021.), dvije akcije za učenike i uposlene u srednjim školama (travanj i studeni 2021.), tri akcije u poduzećima za njihove djelatnike (Binvest, Vokel i Planet), dvije akcije za pučanstvo s područja Rakitna i goste, jedna akcija za pučanstvo iz MZ Vir i okolice, te jedna akcija za pripadnike Postrojbe Granične policije Gorica-Posušje.

Ovaj model bit će osnova za planiranje aktivnosti u organiziranju ovih plemenitih akcija i u 2022. godini, čime bi se dodatno učvrstili, po mogućnosti i popravili ovi izuzetno vrijedni rezultati.

Zadovoljstvo  ovom, kao i dosadašnjim akcijama, te ukupnom suradnjom s Crvenim križem općine Posušje, istaknula je i dr. Ana Marija Ćorić, naglasivši da je i ova druga ovogodišnja akcija u Rakitnu primjer i putokaz kako doći do što većeg broja darovanih doza krvi, a istovremeno izići ususret  darivateljima, te im skratiti vrijeme čekanja na samim akcijama.

Na kraju, uz zahvalnost svim darivateljima krvi s današnje akcije, Crveni križ općine Posušje upućuje zahvalnost i svima onima sa prethodnih ovogodišnjih i ranijih akcija, te uz ponovljene čestitke za Božić i blagdane, želi mir, ljubav, zdravlje i sreću u Novoj 2022. godini.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.