Crveni križ općine Novi Grad Sarajevo: Volonteri sa građanima treće životne dobi

Danas su volonteri Crvenog križ općine Novi Grad Sarajevo svojim sugrađanima treće životne dobi vršili mjerenje nivoa šećera u krvi te krvnog pritiska. Također, razgovarali su o prvoj pomoći, mogućim padovima ali i pomoći koju mogu pružiti sebi ili svojim bližnjim u slučaju da njih dođe. Također neizostavna tema bile su i eventualne bolesti koje se javljaju u ovoj životnoj dobi te njihova prevencija.

Ove aktivnosti realiziraju se u okviru projekta Heal – Zdravo starenje u prekograničnoj saradnji, koji Crveni križ Federacije realizira u saradnji sa Crvenim krstom Vojvodine te Fondom “Evropski poslovi” AP Vojvodina.

Inače, u ovaj projekat iz BiH uključeni su volonteri iz Orašja, Banovića, Kiseljaka, Vareša i Novog Grada koji su prošli obuke za rad sa starijim korisnicima koji su fokus projekta zdravog starenja, te će na terenu tokom ove i naredne godine raditi na promociji javnog zdravlja i zdravog starenja. Oni će kroz mobilne timove biti na terenu i obilaziti naše sugrađane koji žive sami ili su slabijeg socijalno-imovinskog stanja, pružati usluge mjerenja krvog pritiska, šećera u krvi, holesterola, praćenja zdravstvenog stanja, učiti korisnike osnove prve pomoći kako bi u određenim situacijama mogli pružiti pomoć sami sebi itd.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.