Crveni križ općine Kiseljak održao općinsko takmičenje iz pružanja prve pomoći

Volonteri Crvenog križa Kiseljak su u srijedu, 12.04.2017. godine, organizirali općinsko takmičenje iz pružanja prve pomoći s realističkim prikazom povreda, stanja i oboljenja.

Domaćin takmičenja ove godine je bila osnovna škola “Gromiljak” na čelu sa ravnateljicom Lucijom Franković koja je i otvorila takmičenje. U kategoriji podmlatka učestvovale su ekipe svih šest osnovnih škola sa područja naše Općine i ekipa omladine koja se takmičila van konkurencije. Takmičenju su prethodile edukacije članova ekipa u svim osnovnim školama, a edukatori su bili: Katarina Franjić, Eleonora Pikaus, Ana Neretljak, Maja Škoro, Mejrema Žolja i Zerina Smajlović. Na četiri radna poligona – reanimacija, tuča, eksplozija i saobraćajna nesreća – 42 takmičara su pokazala zavidno znanje iz pružanja prve pomoći, a mali predah od radnih poligona imali su na tri poligona relaksacije – šminkanje povreda, pantomima i crtanje zatvorenih očiju.

Za dobru glumu pobrinulo se devet učenika osnovnih i srednjih škola, 2 šminkera su bila zadužena za realan prikaz povreda, dok je 17 sudaca bilo zaduženo za fer suđenje.
Poredak ekipa je bio slijedeći:
I mjesto – ekipa OŠ “Brestovsko”
II mjesto – ekipa OŠ “Kiseljak”
III mjesto – ekipa OŠ “Kiseljak 1”

Svi učesnici su dobili Zahvalnice, dok je Crveni križ općine Kiseljak za prva tri mjesta osigurao diplome, medalje i pehare.
Ekipa omladine – tim mladih Crvenog križa općine Kiseljak i ekipa osnovne škole “Brestovsko” će našu općinsku organizaciju predstavljati na Kantonalnom takmičenju koje će se održati u Donjem Vakufu početkom petog mjeseca.

Sve je medijski popraćeno od starne lokalne televizije TV Kiss Kiseljak, dok je Sarajevski Kiseljak donirao sokove za takmičenje.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.