Crveni križ općine Goražde obilježio 70 godina postojanja

Sa razumljivom radošću i ponosom obilježili su volonteri, aktivisti i volonteri gradske organizacije Crvenog križa/krsta Goražde veliki jubilej – 70 godina postojanja i uspješnog djelovanja.

U sedam decenija ove humanitarne organizacije smješteno je stotine realizovanih akcija, pravih poduhvata i rezultata koji svakako Crveni krst/ križ Goražda svrstavaju među najuspješnije organizacije ne samo u BiH, već i u regionu.

Kako je ova svečanost održana u okviru Programa kojim je obilježen 18.septembar- Dan oslobođenja, Dan grada Goražda i Bosansko podrinjskog kantona Goražde, sa ponosom i sjetom su se učesnici svečanosti prisjetili nemjerljivog doprinosa organizacije Crvenog križa u pružanju višestruke pomoći stanovništvu Goražda tokom ratnog perioda 1992 – 1995.godina.

Poruke koje su spajale porodice, humanitarne pomoć – samo su dio aktivnosti organizacije u tom teškom i herojskom vremenu.

Na svečanosti, nakon što je dobrodošlicu uputio Emir Sarajlić, sekretar Gradske organizacije Crvenog križa/ krsta Goražde, o značaju ove velike svjetske humanitarne organizacije, njenom nastanku, razvoju i djelovanju u Goraždu u proteklih 70 godina govorio je prim.de Fadil Jahić, predsjednik organizacije.

Jahić se u izlaganju osvrnuo na brojne akcije Crvenog križa Goražde, posebno na njen angažman tokom agresije na BiH. Mnogo je dragih, dobrih ljudi, dalo veliki doprinos u jačanju organizacije u Goraždu, rekao je Jahić, a među njima svakako treba istaći ime Ibrahima Čauševića, dugogodišnjeg sekretara Crvenog krsta Goražde. Oslonac i temelj djelovanja Crvenog križa i u Goraždu su volonteri koji i danas znače mnogo za našu organizaciju – rekao je dr. Jahić u obraćanju.

Čestitke povodom ovog jubileja, uputili su dr.sci Muhamed Ramović, goraždanski gradonačelnik, premijer BPK Goražde Emir Oković, glavni tajnik Društva Crvenog križa/ krsta BiH Branko Leko i generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH Namik Hodžić.

Svečanost obilježavanja 70 godina Crvenog križa Goražde uveličali njihovim nastupima Ajnur Popović i Adna Mašić, đaci goraždanske OMŠ ” Avdo Smailović”.

U okviru programa obilježavanja sedam decenija organizacije Crvenog križa Goražde, njeni su volonteri na platou Centra za kulturu izveli pokaznu vježbu u pružanju prve pomoći.

(preuzeto sa: http://gorazde-press.blogspot.ba/2017/09/crveni-kriz-gorazde-obiljezio-70-godina.html)

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.