Crveni križ obilježava Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi: Daruj krv, daruj plazmu, spasi život i čini to često

Širom svijeta danas se obilježava Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, 14. juni. Ove godine, ovaj datum obilježavamo pod motom “Daruj krv, daruj plazmu, spasi život i čini to često”.

Cilj je podići svijest o potrebi za sigurnom krvlju i krvnim proizvodima, ali i skrenuti pažnju na ulogu koju darivanje krvi ima u spašavanju života i jačanju solidarnosti unutar zajednica, a kojem značajno doprinose dobrovoljni i neplaćeni davaoci krvi.

Ovaj dan prilika je i da se vlade i odgovorni zdravstveni radnici pozovu na akciju kako bi osigurali adekvatne resurse za povećanje prikupljanja krvi, ali i kako bi podržali službe za transfuziju krvi i organizacije koje rade na animiranju građana.  

Struktura Crvenog križa Federacije BiH, samo u prethodnoj godini organizirala je oko 600 akcija, a prikupljeno je oko 30.000 jedinica krvi.

–  Zahvaljujem se svim dobrovoljnim davaocima krvi koji su se u prethodnom periodu odlučili za ovaj humani čin, posebno onim kojim je to bio prvi put, a takvih je 2.300 na akcijama Crvenog križa širom Federacije. Pozivam vas da zajedno širimo mrežu dobrovoljnih davalaca krvi. Darujte krv, bezbolno je, jednostavno, sigurno i nekome će spasiti život – poručio je sekretar Crvenog križa Federacije BiH Daniel Tučić.

Crveni križ sa svojom strukturom teži ka osnaživanju programa promocije, animacije i motivacije u oblasti dobrovoljnog davalaštva krvi. S tim u vezi širom Federacije danas će biti organizirane akcije darivanja krvi. Pored ostalog, krv danas možete darovati u Sarajevu na dvije lokacije – u prostorijama Crvenog križa općine Stari Grad i hotelu Hills na Ilidži, u Bihaću u  bolnici “Dr Irfan Ljubijankić”, u Tuzli u Medlisu IZ…

Promocija i popularizacija dobrovoljnog, a ne ciljanog davalaštva jedna su od osnovnih zadaća kojim Crveni križ nastoji osigurati dovoljne količine krvi.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.