Crveni križ Federacije podijelio oko 225.000 konzervi za socijalno ugroženo stanovništvo

U okviru Nedjelje solidarnosti koju Crveni križ Federacije tradicionalno obilježava od 24. do 31. oktobra volonteri su prikupili na stotine kilograma hrane i higijenskih potrepština.

Širom Federacije organizirane su sabirne akcije pod motom „Solidarnost na djelu“. Prikupljene namirnice volonteri su razvrstavali, pakovali, a potom dijelili socijalno ugroženom stanovištvu u svojim lokalnim zajednicama. 

Istim povodom Crveni križ Federacije BiH podijelio je oko 135.000 konzervi goveđeg nareska i gulaša za 12.000 korisnika 16 javnih kuhinja širom Federacije. 

Istovremeno je kantonalnim organizacijama Crvenog križa podijeljeno oko 90.000 konzervi govođeg nareska i gulaša. 

Ovu donaciju Crveni križ Federacije BiH dobio je od Vlade FBiH. Riječ je o 24.997,60kg goveđeg gulaša u konzervama od 200 grama i 15.000 kg goveđeg nareska u konzervama od 150 grama.

Raspodjela donacije vršila se na način da se 60 posto ukupnih količina roba dodijeli korisnicima svih javnih kuhinja, a 40 posto socijalno ugroženim građanima u općinama/gradovima u kojim nisu organizirane javne kuhinje.

Podsjetimo, Crveni križ Federacije BiH prethodno je kroz strukturu, podijelio 900 paketa hrane i higijene koji su podijeljeni socijalno ugroženom stanovništvu širom Federacije.

Crveni križ će i u budućnosti, u skladu sa svojom misijom i mogućnostima, nastaviti pomagati stanovništvu u potrebi.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.