Crveni križ Federacije BiH sa partnerima održao smotru i simulaciono-pokaznu vježbu Službe zaštite i spašavanja Crvenog križa Federacije BiH

Jučer je u  Orašju Crveni križ Federacije BiH sa svojom strukturom i partnerima održao smotru i simulaciono-pokaznu vježbu Službe zaštite i spašavanja Crvenog križa F BiH.

Domaćin smotre i vježbe bio je Crveni križ općine Orašje, uz podršku Crvenog križa Županije Posavske i Crvenog križa općine Domaljevac-Šamac.

Učešće na smotri uzeli su kantonalni timovi Službe zaštite i spašavanja Crvenog križa, kao i Civilna zaštita Županije Posavske, Civilna zaštita općine Orašje, Dom zdravlja Orašje, Policijska uprava Orašje, Dobrovoljno vatrogasno društvo Orašje, Granična policija BiH, te Crveni križ/krst Distrikta Brčko BiH. U ovom događaju učestvovalo je preko 150 osoba, uposlenika i volontera u strukturi Crvenog križa, te partnerskih službi, te je po smotri ustanovljeno da su svi postrojeni timovi spremni da odgovore u slučajnu prirodne ili druge katastrofe u skladu sa svojim unaprijed postavljenim zadacima u sistemu zaštite i spašavanja.

Simulaciono-pokaznom vježnom Crveni križ, civilna zaštita i ostali partneri u sistemu zaštite i spašavanja demonstrirali su pripravnost i spremnost svojih timova da odgovore na neku od prirodnih i drugih nesreća.

Vježba pod nazivom „Požar 2016“ od strane prolaznika i gostiju praćena je sa velikom pažnjom i zanimanjem. Na desnoj obali rijeke Save došlo je do požara koji se širi velikom brzinom nanoseći tešku materijalnu štetu obližnjem naselju, zbog čega se jedan broj građana našao izoliran i odsječen putnom komunikacijom. Timovi Službi zaštite i spašavanja sa partnerima izvršili su gašenje požara, obezbjeđivanje mjesta nesreće, evakuaciju ugroženih mještana, obezbjedili sigurno mjesto za iste, povrijeđenima pružili prvu pomoć i psiho-socijalnu podršku, kao i hitnu medicinsku pomoć i transport do bolničke ustanove, obezbjedili smještaj, te radili na spajanju porodica koje su se pri nesreći razdvojile.

Po završetku vježbe, predsjednik Crvenog križa Federacije BiH Ivo Juričević i generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH Namik Hožić uručili su zahvalnice partnerskim službama i gostima, kao i diplome svim učesnicima vježbe i smotre.

 

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.