Crveni križ Federacije BiH: Kontejneri i kuće postavljeni, misija u Hatayu i Kahramanmarasu uspješno zavšrena

U Kahramanmarasu postavljena su 33 stambena kontejnera sa pratećom opremom i osam montažnih kuća, iz drugog konvoja humanitarne pomoći Crvenog križa Federacije BiH.

Donacija u vrijednosti od oko 510.000 KM, pored ostalog sadrži i šatore, električne grijalice, agregate, rasklopive krevete i stolice, vreće za spavanje, higijenske pakete i druge prioritetne stvari koje je struktura Crvenog križa, zajedno sa građanima sakupljala na osnovu potreba Turskog Crvenog polumjeseca (TCP).

Podjestimo, sredinom prošlog mjeseca otišao je prvi konvoj Crvenog križa FBiH u vrijednosti od 500.000 KM, a toku je priprema za treći konvoj koji će činiti higijenski setovi za žene i djevojke prikupljani tokom martovske kampanje NISTE SAME.

Delegacija Crvenog križa Federacije BiH predvođena predsjednikom i generalnim sekretarom Huseinom Kličićem i Namikom Hodžićem tokom svog boravka u Turskoj posjetila je područja koje je pogodio zemljotres – Gaziantep, Hatay i Kahramanmaras gdje su održali niz sastanaka sa zvaničnicima Turskog Crvenog polumjeseca.

Tako su se u Gaziantepu susreli sa direktorom za međunarodnu saradnju CPT Alperom Ulucom, u Hatayu sa Baranom Akarom, voditeljem svih operacija TCP u Hatayu te u Kahramanmarasu sa direktorom za međunarodnu politiku i partnerstva TCP, Kaan Sanerom.

Razgovarano je o trenutnim humanitarnim operacijama koje vodi Turski Crveni polumjesec u zbrinjavanju stanovništva koje je ostalo bez svojih domova nakon katastrofalnih posljedica od zemljotresa, kao i neophodnoj vrsti pomoći i potreba koje mogu pružiti Nacionalna društva u okviru Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca

Domaćini susreta su, pored iskrene zahvale na značajnoj pomoći strukture Nacionalnog društva BiH, Općine Kalesija, kompanije Magnet trade, velikog broja građana, institucija, preduzeća i ustanova iz Bosne i Hercegovine, istakli da su Turskoj najveća potreba privremeni stambeni objekti (kontejneri i montažne kuće).

S druge strane, predstavnici delegacije iz Bosne i Hercegovine su istakli da, pored nastavka prikupljanja pomoći u svrhu nabavke i isporuke montažnih objekata, mogu ponuditi i svoje ljudstvo, odnosno obučene timove za brzi odgovor u kriznim situacijama, timove za psihosocijalnu podršku, te timove za pripremu i distribuciju toplih obroka.

Podsjetimo, Crveni križ u Bosni i Hercegovini od samog početka pokrenuo je humanitarni broj 17023 putem kojeg se mogu donirati 2 KM za stanovnitšvo ugroženo usljed zemljotresa u Turskoj i Siriji, te otvorio namjenski žiro račun 1340011130004680 kod ASA Banke d.d. Sarajevo, Fra Anđela Zvizdovića 1/A 71000 Sarajevo za uplate donacija (primalac Društvo Crvenog krsta/križa BiH, Kranjčevićeva 2, 71000 Sarajevo).

Od početka akcije, putem žiro-računa i humanitarnog broja do sada je prikupljeno oko 500.000 KM.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.