Crveni križ Federacije BiH i Crveni križ Italije – regija Lombardija potpisali Memorandum o razumjevanju

U Sarajevu, u prostorijama Crvenog križa Federacije BiH, 23.11.2019. godine upriličena je posjeta delegacije Talijanskog Crvenog križa regije Lombardije sjedištu Crvenog križa Federacije BiH sa ciljem da se zvanično potpiše Memorandum o razumijevanju između ove dvije organizacije.

Posjetu je predvodio gdin. Antonio Arosio, predsjednik regionalnog odbora Crvenog križa Lombardia, zajedno sa gdin. Flavio Ciriaci ispred ureda Talijanskog Crvenog križa u Crnoj Gori, gdin. Ibrahim Malla humanitarnim fotografom i ambasadorom dobre volje Crvenog križa Federacije BiH. U sjedištu Crvenog križa Federacije BiH prijem su organizirali gdin. Ivo Juričević, predsjednik i gdin. Namik Hodžić, generalni sekretar sa saradnicima. Među prisutnima bio je i gdin.Elmir Camić, šef delegacije MKCK u Sarajevu.

Nakon zvaničnog potpisivanja Memoranduma prisutni su imali priliku razgovarati o budućim planovima i osnaživanju saradnje između ove dvije organizacije, a posebno u oblasti zdravstva, prve pomoći, migracija, odgovora na prirodne katastrofe kao i povezivanju volontera.

Istaknuto je kako Crveni križ Lombardije ima jedan od najvećih prihvatnih centara i otvorena je mogućnost terenske posjete delegacije Crvenog križa Federacije BiH sa saradnicima i predstavnicima organizacija koje rade na humanitarnom zbrinjavanju migranata kako bi se vidjeli različiti oblici i organizacija rada u prihvatnim centrima. Također je predloženo i učešće ekipe prve pomoći Crvenog križa Lombardija na Federalnom takmičenju iz pružanja prve pomoći, te nastavak razmjene i povezivanja volontera iz ove dvije organizacije.

Sljedećeg dana Ibrahim Malla, Haris Magrdžija i Jasmin Nikšić napravili su terensku posjetu Unsko-sanskom kantonu gdje su se susreli sa mobilnim timovima Ključ, Bihać i USK, posjetili kampove Vučjak i Borići a sve u cilju procjene potreba za narednu donaciju koju Crveni križ Lombardije namjerava usmjeriti za strukturu Crvenog križa Federacije BiH.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.