Crveni križ Federacije BiH dodijelio 179 priznanja za dobrovoljne davaoce krvi

Danas su u Prači održani 14. Federalni susreti dobrovoljnih davalaca krvi, posvećeni humanim ljudima koji svakodnevno svojom krvlju spašavaju ljudske živote. 

Susreti su okupili blizu stotinu humanista iz cijele Federacije koji su krv darovali više od 50, 75 i 100 puta za šta su im uručena priznanja Zlatni znak, Srebreni znak i Srebrena plaketa. Prema odluci Predsjedništva Crvenog križa Federacije BiH ukupno je dodijeljeno 179 priznanja.

Tako je dodijeljeno 25 priznanja Zlatni znak. Riječ je o priznanju koje se dodjeljuje muškarcima koji su krv darovali više od 100 puta i ženama koje su krv dale više od 75 puta. 

Priznanje Srebreni znak dodijeljeno je za 36 osoba. To je priznanje koje se dodjeljuje muškarcima koji su darovali krvi 75 i više, a manje od 100 puta i ženama koje su krv dale 55 i više, a manje od 75 puta. 

Pored toga dodijeljeno je i 118 Srebrenih plaketa za muškarce koji su darovali krv više od 50 puta, a manje od 75 i ženama koje su dale krv više od 37, a manje od 55 puta. 

Kako bi ukazali na značajan doprinos dobrovoljnih i neplaćenih davalaca krvi u spašavanju života Crveni križ Federacije BiH svake godine organizira susrete dobrovoljnih davalaca krvi. Također, cilj nam je podići svijest o potrebi za sigurnom krvlju i krvnim proizvodima – poručio je sekretar Crvenog križa Federacije BiH Daniel Tučić.

Tokom susreta upriličene su i sportske igre davalaca, kao i zajednički ručak. 

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.