Crveni križ učestvovao u zajedničkoj vježbi OS BiH, MUP-a i jedinica Civilne zaštite Foča u BiH i Goražde-“Zemljotres 2014”

Dana 06.02.2014. godine pripadnici 3. pješadijskog bataljona 4. pješadijske brigade OSBiH u saradnji sa jedinicama Civilne zaštite Općina Foča u FBiH i Goražde te specijalnom jedinicom MUP-a BPK, u Fočanskoj Jabuci, uspješno su realizirali vježbu „Zemljotres 2014“. Demonstrirana je spremnost bh. vojnika, policajaca, spasilaca iz Crvenog križa i vatrogasaca da priteknu u pomoć stanovnicima u epicentru snažnog zemljotresa te je iz „srušenog“ objekta evakuirano dvadesetak „povrijeđenih“.

-Iskustva iz zadnjih godina su pokazala da su ove globalne vremenske promjene donijele i poplave, požare, snjegove, vidimo šta se u regiji dešava. Nameće se kao važna potreba da se obučavamo, sarađujemo i koordiniramo. Smatram da su OSBiH danas, u personalnom smislu, obučene, a da trebamo raditi na modernizaciji i opremanju. Inžinjerijske snage i helikopteri su nešto što u budućnosti moramo ratzvijati, jer su nam upravo te snage potrebne u ovakvim situacijama – kazao je brigadni general Jerkić, zamjenik komandanta Operativne komande OS BiH.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.