s

Crveni križ Federacije BiH obilježava 12. august-Svjetski dan mladih

Mladi Crvenog križa Federacije BiH će se i ove godine priključiti obilježavanju Svjetskog dana mladih (12.08.) provođenjem niza aktivnosti kojima će predstaviti i proslaviti svoj dan. U cilju povećanja broja volontera i stimulacije aktivnosti mladih organizacije, Crveni križ FBiH je raspisao konkurs za odabir najboljih projekata u povodu obilježavanja Svjetskog dana mladih.

Za 18 organizacija Crvenog križa dodjeljena su finansijska sredstva u ukupnom iznosu od 5200 KM kao podrška za realizaciju projektnih aktivnosti.

Aktivnosti mladih strukture CK FBiH na obilježavanju Svjetskog dana mladih:
-Crveni križ Kantona Sarajevo u periodu od 12. do 17. augusta u Dječijem odmaralištu u Vogošći organizuje tradicionalni ljetni kamp za mlade. Na ovogodišnjem kampu mladi će proći obuku za sudije, šminkere i markirante za takmičenja prve pomoći.
-Manifestacija obilježavanja Svjetskog dana mladih “Budi promjena koju želiš vidjeti” u organizaciji mladih Crvenog kriza općine Ilidža obilježavaće se na području centra Općine Ilidža (plato između Prve osnovne škole i Četvrte gimnazije), dok će se javna diseminacija održati u Multimedijalnoj sali Kino Igman na Ilidžu. Posjetioci će imati priliku da se na Bazaru programskih aktivnosti Crvenog križa koji će trajati tokom cijelog dana detaljnije upoznaju sa programskim aktivnostima Crvenog križa (Prva pomoć, Realistički prikaz povreda, Diseminacija, Misli Mine, Klaun terapija, Reproduktivno zdravlje, DDK, Borba protiv trgovine ljudima) .
-Mladi Crvenog križa općine Centar Sarajevo će u cilju podizanja svijesti mladih o važnosti volontiranja prezentirati 12.08. na platou BBI Centra rad mladih Crvenog križa. Građani će imati priliku sudjelovati u kratkim radionicama na temu Prva pomoć, Dobrovoljno darivanje krvi, Socijalna djelatnost, Markiranje i šminkanje povreda koje će voditi obučeni volonteri Crvenog križa. Volonteri Crvenog križa će prolaznicima djeliti i promotivni materijal i objašnjavati ulogu Crvenog križa u BiH.
– Mladi Crvenog križa općine Donji Vakuf već tradicionalno petu godinu za redom održavaju rekreativnu biciklističku vožnja i na taj način obilježavaju Svjetski dan mladih. Ova tradicionalna aktivnost okupi oko 70 mladih Donjeg Vakufa, a svake godine rezultira i uključivanjem novih mladih članova i volontera u Crveni križ. Istog dana u maloj sali općine održati će se i okrugli sto predstavnika udruženja mladih koji djeluju na području općine,na kojem će uzeti učešće  i mladi Crvenog križa Donji Vakuf na temu : Aktivizam mladih i modul zajedničkog djelovanja omladinskih organizacija općine Donji Vakuf. U periodu od 23.-25.augusta planirano je održavanje radionice prve pomoći u prostorijama Dječijeg vrtića Donji Vakuf, za 20 mladih volontera sa ciljem njihovog upoznavanja sa najnovijim pravilima iz oblasti prve pomoći.

-Mladi volonteri Crvenog križa općine Zenica su Svjetski dan mladih posvetili članovima Dnevnog centra ” Svjetlost” Zenica za koje su u prostorijama Crvenog križa pripremili prigodan program i druženje uz klaune i podjelu prigodnih paketića.Istog dana će biti organiziran defile kroz centar grada u kojem će se mladima Crvenog križa pridružiti i korisnici Dnevnog centra “Svjetlost”.

-Crveni križ općine Zavidovići će povodom obilježavanja Svjetskog dana mladih organizovati svečani prijem u prostorijama Crvenog križa i gostovanje predstavnika mladih na lokalnom radiju Zavidovići. Dana 15.08. 2013. godine biti će održano predavanje mladima na temu ” Znanjem protiv droge”. Kroz pomenuto predavanje će biti obuhvaćeni učenici osnovnih i srednjih škola, a predavači će biti predstavnik PU Zavidovići i ljekar Doma zdravlja Zavidovići.

-Povodom 12.08.- Svjetskog dana mladih, Mladi CK Tešanj organizuju “Drugu ljetnu školu u prirodi” – 12. i 13.08. na Kiseljaku. Školi će prisustvovati 40 učesnika, Odred izviđača “Crni vrh” Tešanj, predstavnici iz MUP-a, koji se držati predavanje o narkoticima i šest trenera, koji će držati radionice iz prve pomoći i markiranja. Pored radionica, škola se sastoji i od niza zabavnih igara, sportskih turnira i filmske večeri.

-U periodu od 12. do 17. augusta Mladi Crvenog križa općine Srebrenik organizuju Međunarodni omladinski kamp na Majevici kako bi se mladi upoznali sa važnošću volonterskog rada te stekli znanja za realizaciju svojih ideja u budućnosti.

-Povodom 12.08. Svjetskog dana mladih, mladi Crvenog križa općine  Banovići u periodu od 12.08. do 20.08.2013. realizovati će sljedeće aktivnosti:
– Posjetiti J.U. “Dječije obdanište Banovići” i tom prilikom se družiti sa mališanima i usrećiti ih sa igračkama i slatkišima;
– Posjetiti udruženje djece sa posebnim potrebama “Sunce” i tom prilikom će mladi CK Banovići donirati igračke i ostatak dana provesti u igri i druženju sa djecom udruženja;
– Organizovati promotivni štand sa ciljem: upoznavanja građana (prvenstveno mladih) sa radom Crvenog križa (prezentaciju aktivnosti Organizacije, promociju cjelokupnog Pokreta), zatim promociju same važnost obilježavanja Dana mladih, te predstavljanje Projekta “Crazy competition” koji finansira Crveni križ FBiH, a sve sa svrhom uključivanja što većeg broja mladih u aktivnosti CK Banovići i povećanja broja volontera. 
-Održati radionicu diseminacije,  na kojoj će se novi članovi (volonteri) općinske  ogranizacije Banovići bolje upoznati sa nastankom Pokreta, Osnovnim principima i idejom Crvenog križa. Radionica uključuje prezentaciju, zatim film o nastanku Organizacije, interaktivnu komunikaciju učesnika i voditelja, te vježbe i igrice.
-Održati takmičenje vezano za  7 principa CK , koji u osnovi predstavlja “potragu za blagom” i “igre bez granica”, a u kojem će biti uključeni novi članovi Crvenog kiža Banovići.
– Organizovati ljetno kino za građane i volontere CK Banovići.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.