CK Ilidža i CK Novo Sarajevo izabrali najbolje u pružanju prve pomoći

U subotu, 24. marta 2018. godine održano je XXIII općinsko takmičenje iz prve pomoći Crvenog križa općine Ilidža. Takmičenje je održano u Osmoj osnovnoj školi – Amer Ćenanović u Butmiru a učešće je uzelo deset osnovnih te dvije srednje škole. Ekipe su svoje znanje pokazale na dvanaest poligona, pet rekreacijskih, te sedam takmičarskih: nesreća u cirkusu, obrušavanje krova zgrade, pljačka/pucnjava, požar u staračkom domu, nesreća u minskom polju, zemljotres u kafani, kardiopulmonalna reanimacija. Ekipe su ostvarile slijedeći plasman:

Kategorija omladine

  1. mjesto – Međunarodna srednja škola Ilidža
  2. mjesto – IV gimnazija Ilidža

Kategorija podmlatka

  1. mjesto – Druga osnovna škola
  2. mjesto – Prva osnovna škola
  3. mjesto – Peta osnovna škola

Ekipe Međunarodne srednje škole i Druge osnovne škole će predstavljati CK Ilidža na predstojećem kantonalnom takmičenju iz prve pomoći.

 

 

U prostorijama Osnovne škole „Kovačići“, 24. marta ove godine, održano je XXIII Općinsko takmičenje mladih iz pružanja prve pomoći za učenike novosarajevskih osnovnih i srednjih škola. Ovogodišnje XXIII takmičenje održano je po kružnom sistemu na poligonima na kojima su postavljene situacije kao u realnim događajima sa realističnim prikazom povreda i oboljenja. U kategoriji osnovnih škola, prvo mjesto pripalo je OŠ “Pofalići”, drugo mjesto osvojila je ekipa OŠ “Malta“, dok je treće mjesto zauzela OŠ “Grbavica II”. U kategoriji srednjih škola prvo mjesto osvojila je Treća gimnazija, drugo mjesto pripalo je Srednjoj ekonomskoj školi, dok je treće mjesto zauzela ekipa Srednje škole za okoliš i drvni dizajn. Prvoplasiranim ekipama uručeni su pehari i medalje.

Pobjedničke ekipe u obje konkurencije, OŠ „Pofalići“ i Treća gimnazija predstavljat će Općinsku organizaciju Crvenog križa Novo Sarajevo na kantonalnom takmičenju iz pružanja prve pomoći koje će se održati 5. maja 2018. godine.

 

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.